Viktigt att tänka på vid städhjälp

Att man sett en markant ökning gällande städhjälp och andra tjänster som ingår i rut-avdraget har gjort att det också finns ett betydligt större utbud av företag som erbjuder sina tjänster inom dessa områden. Det här är något som både får ser som positivt och negativt för konsumenterna och om vi går igenom de för- och nackdelar som finns och gömmer sig i skuggan av rut-avdraget så kanske vi kan skapa en lite tydligare bild av vad vi menar.

För enkelhetens skull så håller vi oss till den stad där man använder rut-avdraget i störst omfattning och vi säger att det handlar om en helt vanlig familj i Stockholm som vill prova på tjänsten städhjälp. Här nedan kommer några punkter som de ska överväga och ställa mot varandra innan de fattar ett beslut om hur de ska tillväga; vilken städfirma de ska anlita och hur de ska agera gällande priset.

  • Rut-avdraget. Vi nämnde denna punkt ovan och det man ska göra innan man använder denna skattereduktion är att först se att man verkligen är berättigad till detta. Det här gör man enklast genom att logga in på Skatteverkets hemsida där alla uppgifter finns samlade. Är familjen i Stockholm berättigade till rut-avdraget så är det här något som städföretaget brukar sköta; och familjen behöver således inte bry sig om en massa onödigt pappersarbete.
  • Man ska se till att företaget som man anlitar för sin städhjälp anpassar sig efter de behov man har; det vill säga – företaget ska komma under fasta dagar och under fasta tider; något som de också brukar vara duktiga med att göra.
  • Betala inte för mycket; något som kan vara svårt. Menas med detta: det kan vara enkelt att hoppa på första bästa anbud från en städfirma men här rekommenderar vi istället att familjen i Stockholm – i lugn och ro – sätter sig ner och ser över den väldigt varierande prisbilden som finns.
  • Pålitlighet. Här har familjen i Stockholm väldigt mycket att tänka på. Det har tyvärr visat sig att många städföretag inte håller måttet och att det till och med rapporterats om stölder då de utfört olika jobb. Här måste man alltså vara väldigt vaksam och gärna säkerställa att samma person kommer och städar; det känns alltid tryggare än om flera olika delar på uppgiften.
  • Det här gäller i alla branscher och det vi menar här är att man ber att få nummer – och verkligen ringer! – tidigare eller befintliga kunder. Genom att familjen gör detta så kan de se hur dessa upplever servicen och man kan även se till att den föregående punkten och de risker den involverade blir eliminerade. Har företaget inga kunder eller nummer till referenser att erbjuda? Avstå och sök vidare.
  • Familjen bör se till att företaget de anlitar har schyssta villkor för sina anställda. Ska man använda sig av städhjälp i Stockholm så ska man även se till att företaget behandlar sina anställda med respekt och att de betalar marknadsmässiga löner, att de erbjuder en pensionsgrundad inkomst och vidareutbildningar. På så sätt bidrar man till att fler får jobb och dessutom schyssta sådana.
4 Jun 2017