Exempel på bra städmetoder

Då man talar om olika städmetoder så ska man veta att det i de flesta fall handlar om att vara flexibel och anpassa sig efter vilken typ av yta man har att göra med. Det första man ska göra är därför att lära sig om vilka typer av material som fungera med olika typer av produkter. Att exempelvis upptäcka en fläck på en skiva av marmor och därefter hälla på exempelvis ättika (som fungerar på andra typer av underlag) kan vara direkt förödande och kommer garanterat att kosta mer än vad det smakar. Regel nummer ett gällande städmetoder – det är således att man anpassar sitt val efter material och underlag.

Det finns även andra detaljer som vi tycker att man ska ta hänsyn till vid val av av städmetod och en av de starkaste handlar om miljön. Det finns nämligen exempel från städbranschen där företag intagit en mer restriktiv hållning gentemot starka rengöringsmedel och istället bytt arbetsmetod till en torrare städning. Det vill säga; dessa företag har visat att det är möjligt att städa korrekt och få ett lika bar resultat utan att slita på miljön på samma sätt. Istället för vatten och starka kemikalier (som ofta finns i olika rengöringsprodukter) så använder man sig av exempelvis städdukar och mikrofiber i en större utsträckning. Naturligtvis så använder även dessa företag sig av rengöringsmedel och vatten – men inte i samma utsträckning som förr och då man väl gör det så ser man till att dosera på rätt sätt.

Något som leder oss in på en annan viktig punkt som du bör ta med dig till ditt eget hem. Det blir inte – som många tror – renare ju mer rengöringsmedel du använder. Tvärtom. Läs på förpackningen och se till att följa den angivna (gärna lite mindre) dosen som står skrivet där. Annars så är just den torra städmetoden något som du bör överväga; investera i en skurmopp av mikrofiber snarare än garn och du kommer att få ett bättre resultat.

Grundregeln är alltså: använd mindre vatten och mindre rengöringsmedel då du städar hemma. Särskilt viktig är det att tänka på om du bor i ett hem med trägolv. En blöt städmetod kommer nämligen att bli ytterst kostsam sett till hur slitaget på golvet blir.

Vi avslutar svepet om städmetoder med en självklarhet som många verkat missa. Städa alltid uppifrån och ned. Tänk dig hur en städfirma jobbar vid exempelvis en trappstädning för att förstå det logiska i detta. Skulle man börja nedifrån och jobba sig uppåt så skulle man direkt efteråt tvingas städa om. Smuts och damm åker nedåt och därför bör du alltid – utan undantag – avsluta med att rengöra dina golv.