Hur blir man av med silverfiskar?

I en känd reklamkampanj så förklarade ett kaffemärke – genom en massa dråpliga situationer - hur man ska agera då man får oväntat besök. Det man dock inte förklarade var hur man som bostadsägare ska agera då det kommer till den objudne gästen och här menar vi i synnerhet en sådan: silverfisken.

Det är många som kan skriva under på det otrevliga som finns i att gå in i badrummet, tända lyset och se snabba rörelser i riktning mot avloppet. Silverfiskar trivs bäst i mörker och de trivs bäst i fuktiga miljöer – därav att badrummet ofta blir det självklara valet för dessa insekter (ja, det är en insekt, namnet silverfisk har förmodligen kommit av de snabba, fiskliknande, rörelserna) och skadedjur. Dock så är det inte så att de kommer från avloppet – som många tror – utan de har kommit in i huset genom exempelvis någon produkt som du köpt i din lokala livsmedelsbutik.

Oavsett hur de kom in i ditt hus så är frågan – hur ska de komma ut? För; silverfiskar vill man – trots att de är ofarliga – definitivt inte ha i sitt hem och vi tänkte ge några tips kring hur du ska agera för att bli av med dem.

Först dock så ska vi komma med två uppmaningar: städa mer (silverfiskar trivs i smutsiga miljöer) och kontakta vid behov en skadedjursbekämpare. Skulle våra tips inte visa sig vara fungerande så bör du ringa exempelvis Anticimex och få saken ordentligt utredd. Samma sak gäller om silverfiskar dyker upp på andra ställen än i just badrummet och i köket – då kan det nämligen vara ett tecken på en fukt- eller vattenskada. Således så kan faktiskt även silverfiskar fylla en slags funktion genom att du snabbare kan komma till bukt med ett sådant problem.

Med detta sagt, prova dessa tips för att bli av med silverfiskarna i din bostad:

 

  • Spraya rödcederolja. Silverfiskar ogillar starkt doften av rödceder och nyckeln här är att spraya i flera rum. Du vill bli av med skadedjuren och du vill inte att de ska flytta runt i ditt hem. Spraya längs lister och ner i avloppen. Undvik dock att spraya på tyg och textilier.
  • Täta listerna. Har du tapet och ser att en kant börjat vikas utåt så bör du fixa denna direkt. För dina ögon så är kanten i fråga kanske irriterande, men för en silverfisk så är det ett rejält skrovmål. De lever nämligen av socker och stärkelse och exempelvis tapetklister är något av en dröm för en silverfisk.
  • Håll torrt: försök att hålla dörren till badrummet öppen och försök att låta bli att hänga upp fuktiga handdukar därinne. Svårt onekligen; men nödvändigt. Se även över din ventilation i badrummet; kanske kan det finnas någon lösning som gör rummet lite torrare och därmed mindre trivsamt för en silverfisk?