Dags för storstädning? Tips som gör den lite lättare

Någon gång, säg kanske var tredje månad, så bör man städa lite mer grundligt i sitt hem. Det vill säga – även om du städar vecko- och/eller månadsvis så finns det ändå områden och ytor som du inte kommer åt och där damm och smuts samlas och som du måste städa bort. Det är således en så kallad storstädning som bör göras och det man kan säga om en sådan är att A) den tar tid och B) den kräver koncentration.

Det många förknippar med denna typ av städning är dock att den tar extremt lång tid och det vi ska göra här är att komma med några små tips som gör den mer effektiv. Det vill säga: räkna med att din storstädning kommer att ta tid – det ska den göra! – men den behöver inte kräva en hel dag (det säger vi utan att vi tar någon hänsyn till storleken på just din bostad).

Det mesta handlar om att planera, lägga upp ett schema och att se till att följa detta också. Den värsta fienden till en lyckad storstädning är nämligen att man påbörjar saker på olika håll – man torkar av i köket, man ger sig in i badrummet och man tar sig vidare in i vardagsrummet; utan att bli riktigt klar någonstans. Där har vi det som verkligen stjäl tid. Fokusera på ett rum i taget och försök att dela in rummet i små kvadrater som du sedan städar metodiskt – det gör att det hela blir effektivare.

För att ytterligare göra en storstädning effektivt så kan det, som sagt, vara bra att ha ett schema – en lathund – att följa och vi har därför satt ihop en sådan med några saker som vi anser bör göras. Innan dess så ska vi dock tillägga att du bör se till att mattor, sängkläder och annat tagits ut för vädring och att du ser till att piska mattorna i fråga. Vidare så kan vi även säga att du bör överväga att rensa ut också. Passa på att göra dig av med de saker som sällan – eller aldrig – används. De tar bara plats och gör att ditt hem ser stökigare ut än vad det egentligen är.

Vår checklista, den ser ut enligt följande:

Köket:

 • Rensa ur kylen och gör ren den. Släng allt som är gammalt och använd gärna vinäger då du rengör. Blanda en flaska med tre delar vinäger och tre delar vatten, spraya i kylen, låt dra och torka av. En ren kyl med en härlig doft!
 • Plocka ur- och torka av skåpen.
 • Dra fram spisen och rengör bakom
 • Rengör spis och ugn
 • Avsluta med att slänga alla gamla disktrasor samt lägg alla handdukar och grytlappar i tvättkorgen
 • Bonustips! Lägg tidningspapper ovanpå hyllorna (de ska inte synas) och dessa kommer att samla åt sig det mesta av dammet. Byt dessa vid varje storstädning.

Badrummet:

 • Se till att fokusera på toalett och handfat och gör dessa både rena och fria från bakterier.
 • Kakel och klinkers kan du rengöra effektivt genom att applicera ättika blandat med vatten på dem (använd en sprayflaska). Torka av med en fuktig trasa efteråt.
 • Speglar och duschvägg: använd samma blandning och du kommer att få bort alla eventuella kalkavlagringar som fastnat.
 • Avlopp: rensa ur avloppet i samband med din storstädning och se över golvbrunnarna samtidigt. Ett tips för att undvika att det senare behöver göras så ofta är att du köper en så kallad hårfälla; ett skydd som fångar upp håret som lossnar i samband med din dusch (och som ligger bakom de flesta stoppen)

Fönstren: putsa dessa – det tar inte så lång tid som många verkar tro.

Vardagsrummet:

 • Använd en dammvippa för att få bort allt damm från hyllor och skåp – glöm inte böcker och skivor; där samlas alltid damm.
 • Ta bort dynorna från soffan och skaka av dem ute. Dammsug soffan efteråt.
 • Vattna blommorna.

Avsluta med att dammsuga och torka golven i hela bostaden.