Blogg

RSS

Mögelsanering i Stockholm: Så hanterar du problemet effektivt

22 Dec 2023

Mögelskador är ett vanligt problem som kan drabba både hem och företag i Stockholm. Att ignorera mögelproblemet kan få allvarliga konsekvenser för hälsan och fastighetens värde. I denna artikel ska vi utforska mögelsanering i Stockholm, varför det är viktigt att agera snabbt och hur du kan hantera det effektivt.

Mögelsanering är nödvändigt av flera skäl. För det första kan mögel skapa allvarliga hälsoproblem. Människor som exponeras för mögelsporer kan uppleva allergiska reaktioner, andningsbesvär och andra hälsoproblem. Dessutom kan mögel sprida sig snabbt och orsaka skador på byggnadsmaterial, vilket kan leda till kostsamma reparationer och renoveringar.

Hur utförs mögelsanering i Stockholm?

När du står inför en mögelskada i Stockholm är det viktigt att ta snabba åtgärder för att förhindra spridning och minimera skadorna. Först och främst måste en kvalificerad mögelinspektör utvärdera omfattningen av skadan och identifiera källan till fuktproblemet. Detta är avgörande för att sanera mögel i Stockholm.

För att förhindra att mögelsporer sprids till andra delar av fastigheten måste det drabbade området isoleras noggrant. Det innebär att man täcker det med plast och skapar en sluten arbetszon. Mögel avlägsnas noggrant från ytor och material med hjälp av specialiserade tekniker och desinficerande medel. Det är viktigt att använda personlig skyddsutrustning för att undvika exponering för mögelsporer. Under saneringsprocessen används luftrenare och avfuktare för att minska luftfuktigheten och ta bort mögelsporer från luften. Efter mögelsanering är det viktigt att åtgärda den underliggande fuktkällan för att förhindra att mögelskador återkommer. Det kan inkludera reparation av läckor, installation av ventilationssystem eller förbättring av isoleringen.

Mögelskador är ett allvarligt problem som kräver snabb och professionell åtgärd. I Stockholm är det viktigt att hålla fast vid rätt protokoll för mögelsanering för att säkerställa att problemet åtgärdas effektivt och säkert. Kontakta en kvalificerad mögelinspektör och saneringsexpert om du misstänker att din fastighet är drabbad av mögel, och agera snabbt för att skydda din hälsa och ditt hem eller företag.

Få mer gjort på jobbet med professionell kontorsstädning i Helsingborg

15 Jun 2023

Att ha ett rent och snyggt kontor kan göra stor skillnad för arbetsmiljön och produktiviteten på jobbet. Men det kan vara svårt att hitta tid och motivation att städa själv. Lösningen? Anlita professionell kontorsstädning i Helsingborg! Läs vidare för att ta reda på hur detta kan hjälpa dig få mer gjort på jobbet.

Fördelar med professionell kontorsstädning:

  • Bättre arbetsmiljö: En ren och snygg arbetsplats kan göra stor skillnad för hur man känner sig på jobbet. Det kan göra det lättare att koncentrera sig och känna sig mer motiverad.
  • Tidseffektivitet: Att städa kan ta upp mycket tid och energi, speciellt om man har ett stort kontor eller många kollegor. Genom att anlita professionell städning kan man fokusera på andra arbetsuppgifter och få mer gjort.
  • Professionellt resultat: Städfirmor som specialiserar sig på kontorsstädning har den rätta utrustningen och kunskapen för att göra ett noggrant och professionellt jobb. Detta innebär att man kan vara säker på att kontoret kommer att vara skinande rent efteråt.

Kombinera din kontorsstädning:

Många städfirmor som utför kontorsstädning kan även erbjuda hemstädning. Genom att välja en och samma städfirma för båda kan man få en mer samordnad och effektiv städning av både hemmet och kontoret. Det kan också spara tid och pengar att kombinera tjänsterna.

Anlita en professionell städfirma:

När man letar efter en städfirma att anlita för kontorsstädning är det viktigt att välja en som man litar på och som har erfarenhet av kontorsstädning. Man kan be om referenser och läsa recensioner från tidigare kunder för att få en uppfattning om städfirmans kompetens och kvalitet.

Läs mer om kontorsstädning i Helsingborg på: http://stadsupporthelsingborg.se/

Golvslipning i Stockholm – Räddningen för ditt hem

3 Jun 2023

Om du någonsin har flyttat tunga möbler i ditt hem i Stockholm, vet du hur lätt det är att få grova repor och skador på dina golv. Men oroa dig inte, det finns en lösning på problemet – golvslipning. Att slipa golvet kommer att få det att se ut som nytt igen, och du kommer att kunna undvika kostsamma ersättningar eller en fullständig renovering av golvet.

Undvik repor med en planerad golvslipning

Oavsett om du har nyligen flyttat in eller har bott i ditt hem under en längre tid, är det oundvikligt att det blir repor och andra skador på dina trägolv. Men med en planerad golvslipning kan du undvika repor och skador. Genom att slipa bort ytskiktet på golvet och ta bort alla skador kan du återställa golvet till sin ursprungliga skönhet och glans.

Fördelar med en professionell golvslipning

En professionell golvslipning i Stockholm utförd av en erfaren tekniker kommer att ge dina golv en jämn och snygg yta. Det kommer också att ta bort eventuella repor, flisor och andra skador som kan finnas på ytan. När golvet är slipat, kan du välja en ny ytbehandling som ger golvet en helt annan karaktär och stil. Ytbehandlingen kan också skydda golvet mot framtida skador och repor.

Få expertråd om golvslipning i Stockholm

Innan du bestämmer dig för att slipa golvet själv, är det alltid bäst att söka råd från en expert inom området. En erfaren tekniker kan hjälpa dig att välja rätt slipningsteknik och ytbehandling för dina golv. Dessutom kan teknikern ge dig tips om hur du kan skydda golvet från framtida skador.

Låt flyttfirman i Vasastan göra jobbet

3 Nov 2022

Om du ska flytta från Vasastan så låt en flyttfirma göra så mycket av jobbet som möjligt. Det enda du bör göra själv är att packa upp lådor. Resten fixar de.

Om du ska flytta från din bostad i Vasastan och vill ordna med allt praktiskt på enklaste sätt så tar du självklart kontakt med en lokal flyttfirma. Kolla gärna upp vilka tjänster de erbjuder. Ta reda på vilka omdömen de fått. Se till att få en offert på allt som ska göras.

Du kan välja om du vill packa saker själv i flyttlådor eller om firman ska få göra det åt dig. Om du gör det själv så brukar flyttfirman kunna låna ut kartonger utan extra kostnad. Men visst skulle det vara skönt att slippa även detta arbete? Det blir alltid väldigt mycket mer än man tror när man ska packa ned alla sina tillhörigheter.

Flyttfirman fixar flyttstädningen också

Erkänn att du gärna skulle låta flyttfirman fixa alltihop. Låt dem packa, montera ned möbler, röja vinden och sen köra alltihop till din nya adress. Väl där kan de montera ihop möblerna igen och sätta dem i de rum som du anvisar.

Sen återstår bara två saker. Att packa upp lådorna och att flyttstäda i gamla lägenheten. Packa upp vill du nog ändå helst göra själv. Annars kan det bli svårt att veta var alla saker hamnar. Du vill ju ha dem i din egen ordning. Men flyttstädningen kan du låta flyttfirman ta hand om den också. Den är det riktigt skönt att slippa göra själv. Via denna sajt kan du snabbt & smidigt komma i kontakt med en flyttfirma av kvalité: flyttfirmavasastan.se

Högtrycksspolning vid problem i Stockholm

13 Oct 2022

Problem med stopp i avloppet är varken bra eller roligt. Därför finns det en åtgärd som kallas för högtrycksspolning, och som löser problem i Stockholm.

Stopp i avloppet är något som de flesta råkar ut för förr eller senare. Det spelar ingen roll ifall man bor i lägenhet eller hus. Vanligtvis kan ett stopp bero på att något fastnat som lätt går att ta bort. Som matrester i köksvasken eller toalettpapper i toastolen.

Men ibland blir det tvärstopp i avloppet längre in, eller ner. Ett stopp som inte går att lösa upp eller nå. Då kan man anlita ett företag som arbetar med högtrycksspolning i Stockholm. En lösning som innebär att man spolar vatten med högt tryck och på det viset får stoppet i avloppet att lossna.

Snabb högtrycksspolning i Stockholm

När man anlitar ett företag som arbetar med högtrycksspolning så är det bra ifall man kan ha en aning om vad stoppet beror på och var det sitter. Men om man inte vet det så kan personalen snabbt klura ut detta och gå igång med högtrycksspolningen. Det är en åtgärd som endast brukar ta en kort stund i anspråk. Även om bil och personal ändå kostar en del.

Tack vare att spolningen med högtryck går snabbt att utföra, så kan man också snabbt fortsätta använda avloppet. Och personalen kan bege sig till nästa kund som behöver deras hjälp. Det vanligaste är att man jobbar under kontorstid, men det finns även hjälp att få på kvällar och helger.

Flyttfirma i Stockholm gör allting enklare

13 Oct 2022

Tänk vad många fula ord man hade sparat in på, om man bara hade lämnat iväg flytten direkt. För med en flyttfirma i Stockholm går det lekande lätt att flytta.

Upp och ned från trapporna ska det bäras, ömtåliga kartonger och tunga soffor. Nej, bättre än såhär hade man kunnat ha det. Men hade man äntligen fått en chans att kunna bo i Stockholms innerstad, då tog man den. Visst var inte lägenheten så stor, men nu var man inne och hade alla möjligheter att förbättras.

Närmare jobb, närmare en del vänner, för att inte tala om närmare det utelivet Stockholm har att erbjuda. Det var värt de tunga lassen, trots att det blev en del svordomar. Det fick man sota för med en öm kropp som bara vill vila nästkommande dagar. När man då stod inför en flytt igen, då visste man direkt vad man skulle göra.

Planerad flytt med flyttfirma

Denna gången skulle man slippa allt som hade med ömmande muskler att göra. Man skulle helt enkelt inte bära något. Ni kanske undrar varför man flyttade igen, man var inte less på Stockholm, utan hade bara fått något bättre.

Värt det var det, med en flyttfirma i Stockholm som kom och skötte hela flytten. Det visade sig att man verkligen kunde lämna iväg allting till dem. Man behövde inte ens sköta packningen själv, om man inte ville. Med deras hjälp så blev flytten lekande enkel med en hel del energi kvar att bo in sig på det nya stället. Ta hjälp av denna flyttfirma när du vill underlätta din flytt: www.peterakare.se

Flyttfirma räddar dagen med kort varsel på Lidingö

26 Sep 2022

Även den som inte planerar så bra kan ha tur att få tag på en flyttfirma på Lidingö med kort varsel. Det kan rädda den som inte orkar bära just i dag.

Två timmar in i flytten fick Bengt nog. Han orkade inte bära en enda kartong till. Och önskade bittert att han inte lyssnat på Agneta, när hon sagt att de inte hade råd att anlita en flyttfirma. Hon hade minsann skött alla sina flyttar själv ända sedan 1968, och så hade hon tänkt fortsätta hela livet. Men nu var det inte 1968 längre, och varken Agneta eller Bengt var någon ungdom.

Bengts knän värkte mer och med för varje steg han tog. Att hon skulle vara så himla envis! Men han kunde minsann också vara envis. Och beslutsam. I alla fall bestämde han sig precis just då för att vara det. Han stannade mitt i steget, och drog upp sin älskade Samsung-telefon. Sedan slog han in sökorden “flyttfirma Lidingö” i webbläsaren.

Flyttfirma – slipp bära själv

Han hade en otrolig tur, faktiskt rent osannolik. Flyttfirman råkade nämligen ha en bil och två starka karlar lediga just denna dag, och de kunde vara på plats inom bara en timme. Bengt slog igen telefonen med en lycklig suck, och plockade fram kaffetermosen och ostfrallan. Nu var det bara att vänta.

Agneta förstod inte vad som hände. Plötsligt dök bara flyttbilen upp, med två trevliga herrar som erbjöd sig ta hand om deras flytt. Bengt iakttog henne när hon tveksamt lämnade ifrån sig en riktigt tung bokkartong, och hur hon såg med växande intresse på hur de professionella flyttarna skötte det där med att bära kartonger och packa bil. Hon frågade aldrig Bengt var de kommit ifrån. Anlita en flyttfirma här: www.flyttfirmalidingö.se

Stopp i avlopp vanligt hos långhåriga

17 Aug 2022

Stopp i avlopp är riktigt trist. Vill det sig illa kan du varken duscha eller diska. För du vet väl att avloppen i din lägenhet sannolikt är sammankopplade?

Du som har långt hår kommer känna igen dig i följande påstående: Det blir väldigt lätt stopp i avloppet hemma. I alla fall i duschen, och du vet väl att avloppet i duschen ofta är sammankopplat med avloppet i de övriga rummen?

Om det börjar bubbla i sinken i köket, kan det faktiskt bero på att avloppet i ditt badrum har kloggat igen. Proppen har bara flyttat sig längre in i rörsystemet, och påverkar alltså nu även avflödet från ditt kök. Dåliga nyheter, eftersom det här innebär att du inte längre kommer åt att lösa proppen från din duschbrunn.

Stopp i avlopp kan åtgärdas via en rörmokare – eller en frisör

Det kan faktiskt vara så, att du som har långt hår (särskilt om du är en herre i en viss ålder) behöver lägga ned ganska många slantar på att regelbundet fixa dessa komplicerade stopp i avlopp. Det är inte billigt att anlita rörmokare var och varannan vecka, så du gör klokt i att leta upp en som är prisvärd.

Kanske ska du också fundera på att klippa dig. Det är snyggt med kort hår också! Och det kommer inte alls leda till den typ av stopp som gör att du varken kan diska eller duscha hemma. Visserligen kommer du bara byta en kostnad mot en annan, eftersom det kostar en slant att gå till frisören också.

Effektiv garagestädning i Göteborg

11 Aug 2022

Ett smutsigt garage eller parkeringshus kan snabbt bli till en soptipp. Undvik det genom att anlita ett etablerat företag som utför garagestädning i Göteborg.

Ett välskött garage har många fördelar men det är inte alltid så enkelt att sköta städningen på egen hand. Ett utmärkt alternativ är att låta ett företag som är specialiserat på garagestädning ta hand om jobbet. När ett garage eller parkeringshus är rent och fräsch minskar risken för att det samlas skrot och sopor där.

Om en person lämnar skräp i garaget så är det lätt hänt att även andra hakar på och gör det samma. På kort tid kan det leda till att det ser ut som en mindre soptipp. Så vill givetvis ingen ha det och det är viktigt att snabbt få undan smuts och annan bråte. Ju fortare det sker desto bättre blir det för allas trevnad.

Fuska inte med garagestädning

Nu kanske inte städning av ett garage står högst upp på prioriteringslistan men det är värt att lägga stort fokus på det. Om du anlitar ett företag i Göteborg som är experter på garagestädning kan du känna dig lugn och trygg. Personalen som kommer använder moderna sop- och rengöringsmaskiner för en grundlig och effektiv städning.

I ett parkeringsgarage vistas det många människor dagligen och ingen vill ha sin bil parkerad bland skrot och smuts. Du kan låta städföretaget komma så ofta du önskar för att säkerställa att garaget alltid är rent och trivsamt. Dina parkeringsgäster får tillgång till ett snyggt och fläckfritt garage.

Noggrann flyttstädning i Solna

7 Jul 2022

Man kan kräva omstädning om flyttstädningen inte är till belåtenhet. Men bokar man en proffsig flyttstädning i Solna är det troligt att det inte behövs.

Greta hade under flera år haft en städfirma som tog hand om hemmet. Hon gillade verkligen inte att städa. I Gretas liv fanns så mycket hon tyckte om att göra och hon valde att lägga sin tid på det. Så när hon skulle flytta från sin lägenhet utanför Storstockholm var det självklart att hyra in hjälp.

För henne var det enkelt att ordna. Greta var mycket nöjd med sin städfirma och frågade städfirman om de kunde ta hand om hennes flyttstädning när hon flyttade. Något de mer än gärna gjorde. Inte för att de skulle gå skilda vägar sedan. Nej, Greta skulle flytta in till Stockholm så hennes kontrakt skulle fortsätta.

Trygg flyttstädning i Solna

Det kändes så bra att lämna jobbet till hennes trogna städfirma. Det innebar att hon inte behövde oroa sig för att städningen skulle bli slarvigt gjord. Hon hade verkligen inte tid med klagomål från hyresvärden. Hennes städfirma erbjöd omstädning om man inte var nöjd, men det skulle inte hända, det var Greta säker på.

Hyresvärden hade inga klagomål på den flyttstädning hon bokat i Solna. Snarare tvärtom. Han ville ha företagets kontaktuppgifter för framtida behov. Greta påminde sig själv att berätta om berömmet de fått av honom. Hon var så tacksam att hon kunde fortsätta anlita firman även i fortsättningen då de var det bästa som hänt henne. Nu fanns tid att njuta av livet. Beställ flyttstädning här: www.flyttstädningsolna.nu

Kontorsstäd i Stockholm är en populär tjänst

26 Jun 2022

Ett nedsmutsat kontot är ingen godkänd arbetsmiljö. En erfaren städfirma tar hand om kontorsstäd i Stockholm. De ser till så att kontoret blir skinande rent.

Dammråttor samlas som bekant hemma i din bostad om du inte håller efter den mycket noggrant. Men det är inte enbart där som de existerar, utan även på ett kontor där det lätt samlas en mängd med damm och smuts. Ingen ska behöva utföra sitt arbete i en smutsig och ohygienisk miljö.

På ett kontor så sitter det många kollegor och arbetar, ofta ganska tätt inpå varandra. Det är viktigt att hålla rent lokalen från smuts, damm och bakterier. Ett välstädat kontor ser till så att personalen håller sig frisk och slipper att sjukskriva sig allt för ofta. Det bidrar till glada och harmoniska arbetsmyror som trivs på sin arbetsplats.

Kontorsstäd för både små och stora kontor

Oavsett om kontoret ligger i en väldigt liten lokal eller i en jättestor lokal så ställs det samma höga krav på att det städas noggrant. Det är ingen bra idé att låta vem som helst ta sig an jobbet med att hålla rent. Det är inte så lätt att städa på rätt sätt med ett fullgott resultat.

Det finns som tur är företag som är specialiserade på kontorsstädning i Stockholm. Om du anlitar dem så kommer kompetent och erfaren städpersonal se till så att hela kontoret blir skinande rent in i minsta detalj. Du bestämmer själv hur ofta du vill att de kommer.

Asbestsanering i Stockholm ska göras av utbildad och kunnig personal

27 May 2022

Asbestsanering i Stockholm ska ske med hälsan i fokus. Att sanera bort asbest är förenat med stora hälsorisker. Följ alltid de direktiv som ger bäst säkerhet.

Har du asbest i ditt hus och vill ha bort det? Då ska du kontaktat ett företag som har spetskompetens på området. Asbest är nämligen inget att leka med. Det lösgörs ett fint damm när man arbetar med det. Dammet kan sätta sig fast i din kropp. Där stannar det sedan kvar för alltid.

Har man fått asbestdamm i kroppen kan man utveckla cancer. Framför allt i lungornas område. Det fina dammet hittar ner i dessa områden lätt som en plätt. Att bli av med det är i det närmaste en omöjlighet. Det sätter sig fast och gör definitivt mer skada än nytta där.

En asbestsanering i Stockholm är alltid för ditt bästa

När du beställer en asbestsanering i Stockholm kommer du få ett fint resultat. De som arbetar med asbest är väldigt medvetna om hur de ska gå till väga. Steg för steg saneras allt på ett effektivt och säkert sätt. Utan att någon kommer till skada eller ådrar sig några framtida problem.

Efter att allt saneringsarbete är klart ser företaget till att det är fullständigt rengjort på arbetsplatsen. I detta fall gäller det ju ditt hus eller annan bostad du äger. Inte minsta spår finns kvar efter den bedrägliga asbesten. Det är rent och snyggt. Du ska ju gå lika säker i ditt hem som alltid.

OVK-besiktning – slipp mögel med god ventilation

22 Apr 2022

Mögel och huvudvärk är klassiska följder av en dåligt ventilerad lokal. Boka in en OVK-besiktning för att komma till rätta med ventilationen på en gång.

Det är någonting som luktar på jobbet. När du sitter där bakom ditt skrivbord på kontoret är det en frän doft som letar sig upp i näsborrarna. Irriterande och stickande. Du vet att din kollega slarvar med hygienen ibland. Att han brukar gymma på lunchen och duschar lite för snabbt efteråt. Men kollegan har varit på semester i en vecka. Det här är någonting annat. Dessa dofter signalerar att det finns mögel någonstans på kontoret. Den här insikten, tillsammans med den huvudvärk du har känt på jobbet senaste veckan, får dig att undra över hur det egentligen är ställt med ventilationen på kontoret. Det låter som att ni borde beställa in en OVK – obligatorisk ventilationskontroll. Först då kan ni få svar på hur det egentligen ligger till.

OVK-besiktning är obligatorisk

Det går inte att komma ifrån en OVK-besiktning. Den första bokstaven i OVK står som sagt för “obligatorisk”. Att den är obligatorisk innebär att du inte kan välja bort att få din ventilation kontrollerad. Och med “din” menas du som fastighetsägare. Det är du som har ansvar för att boka in OVK-besiktningen och försäkra dig om att de som använder lokalen inte behöver jobba med mögel. Den stinkande kollegan är illa nog, men just vid mögel får man nog dra gränsen. Om det ens ska behöva gå så långt. Kontrollera ventilationen redan nu.

Skolstädning med omsorg i Stockholm

10 Apr 2022

Det krävs en annan omsorg att städa i lokaler där det vistas ungdomar och barn än att städa andra lokaler. Därför finns speciell skolstädning i Stockholm.

Skolornas lokaler används intensivt av många elever och vuxna under dagen och slitaget blir högt. Det är inte bara aktivitet i klassrummen utan också i korridorer, idrottshallar, duschrum och utrymmen där man har fritidsverksamhet. Eftersom barn och ungdomar springer, äter och ibland ligger på golven och leker ställs det stora krav på daglig rengöring och hygien. Företag som arbetar med skolstädning i Stockholm har lång erfarenhet av de förutsättningar och krav som finns i den miljön och vet att det krävs omsorg för att få ett bra resultat. Skolstädning innebär att en del behöver utföras innan skoldagen börjar, men under dagtid finns behov av närvarande städpersonal som ser över att miljön håller rätt standard.

Skolstädning anpassas till skolans behov

Varje skola är unik och behovet av städning varierar. Därför håller företag som arbetar med skolstädning i Stockholm en kontinuerlig dialog med skolan för att anpassa städningen till de behov som finns. Grunden för skolstädning är att alla klassrum, korridorer, uppehållsrum, duschrum och toaletter sopas och våttorkas dagligen. Fönster och övriga ytor torkas av varje vecka och papperskorgarna töms. I lärar- och personalrum sopar man, torkar golv och tömmer papperskorgar en gång i veckan. Väggar torkas av vid behov. Om några verksamheter har behov av ytterligare städning är det enkelt att komplettera grundläggande skolstädning. Det viktiga är att miljön blir trivsam och hygienisk för alla. Kika in denna hemsida för att läsa mer om att boka skolstädning: www.skolstädningstockholm.se

Viktigt med hygienen på en tandläkarmottagning

20 Feb 2022

En tandläkarmottagning har, liksom andra vårdmottagningar, höga krav vad gäller hygienen. Vilket är viktigt sett till att bakterier och infektioner kan spridas och drabba patienter i samband med undersökningar, behandlingar och operationer. God tandvård är synonymt med god hygien.

Inom detta finns det självklara kraven för en tandläkare, tandhygienist och sköterskor och detta innebär att man spritar händerna inför varje undersökning, att man inte använder ringar, att man använder handskar och plastförkläde samt att man håller håret uppsatt. Det finns även krav på att man ska ha kortärmad klädsel på sig. Det handlar om samma typer av krav som ställs inom den vanliga sjukvården.

Utöver detta så finns även krav vad gäller städning och renhållningsarbete där en tandläkarmottagning ska uppfylla specifika krav enligt de lagar som finns. Här krävs exempelvis att all personal utbildas löpande för att använda - och sterilisera - den medicintekniska utrustning som används. Köper exempelvis en tandläkarmottagning in ny utrustning så måste personalen utbildas i hur man använder, rengör och steriliserar denna på ett korrekt sätt och i enlighet med tillverkarens manual och instruktioner.

God hygien - nyckeln till god tandvård

God hygien är det absolut bästa och mest effektiva sättet att förhindra spridningen av resistenta bakterier. Håller en tandläkare en hög hygiennivå så minskar risken för komplikationer i samband med operationer och ingrepp - infektionsrisken minskar och med den så minskar även behovet av att använda antibiotika. Det senare är viktigt då detta i sin tur leder till att resistenta bakterier inte bildas. Allt hör ihop.

Utgår en tandläkare från att vem som helst kan bära smitta och att man således också behandlar alla lika - med samma tydliga fokus på hygienen - så kan man också skapa en bättre vårdsituation där bakterier inte får fäste och sprids vidare till efterkommande patienter. Det handlar mycket om att underlätta för sig själv och personalen. Genom att tänka på var man placerar handsprit och handskar kan man skapa sunda rutiner. Stress är en även det en faktor som kan påverka hygienen negativt och här krävs ofta ett högt tak - där alla vågar påpeka för varandra när brister finns - för att förhindra att fusk med hygienen sker. Det senare är viktigt: en tandläkare bör vara tacksam om exempelvis en sköterska påpekar att hygienen brustit och där hen exempelvis glömt att sprita sina händer.

Ett behandlingsrum hos en tandläkare kan förvandlas till en operationssal och detta byte innebär så också högre krav på hygienen. Till skillnad från inom vanlig vård så kan vanliga behandlingar blandas med mer kirurgiska ingrepp hos en tandläkare - exempelvis vid en operation av en visdomstand - och detta ställer höga krav på en steril miljö med god hygien. Även där krävs välutvecklade rutiner.

Man kan även se till städningen i stort om man besöker en tandläkare. Du som patient kan definitivt använda renligheten i exempelvis hall, väntrum och på toaletten som en faktor i ditt val av tandläkare. Upplever du att det är stökigt och smutsigt så ska du ta den känslan på allvar. Om det sker ett fusk med de allmänna ytorna - hur kan du vara säker på att fusket inte genomsyrar hela verksamheten? En ren och fräsch mottagning signalerar god hygien och detta rinner också över till en bättre, säkrare tandvård.

← Äldre inlägg