Tips till städningen

Om du ska göra en storstädning, oavsett vilken typ av städning det är, finns det vissa saker man kan göra för att den ska gå lite smidigare till. En storstädning är något som kanske inte är så roligt, men som ofta känns värt mödan när det väl är gjort. Vissa väljer att anlita städhjälp med städmaskiner för att få någonting städat – medan de flesta väljer att göra det själv. Gör man det själv finns det några saker man kan tänka på för att städa som proffsen.

Planera

Att planera sin städning är viktigt. Åtminstone är det nog ingen som ångrar det i efterhand. En oplanerad städning kan medföra extra mycket jobb, vilket man gärna undviker.

Om du ska städa ett kök till exempel, bör du vänta med golven och ta dem sist. Det här är självklart för vissa att göra, men det kan vara värt att påminna om. Om du har städat golven, för att sedan ge dig på diskbänkar och bord, är det sannolikt att smuts och matrester kommer att hamna på golvet. Kanske är det till och med smutsigare efter att ha torkat borden, än vad det var innan du städade golvet första gången.

Hur stor yta ska du städa?

De flesta behöver inga särskilda redskap i sin städning. Är man dock företagare, eller har en stor lokal av någon annan anledning, kan det vara värt kostnaden att hyra in städmaskiner. Med städmaskiner kan du enkelt gå runt över ytorna och få golvet rent snabbt. En av de stora fördelarna med städmaskiner är just ergonomin – du slipper gå med böjd rygg en längre tid, såsom ofta är fallet när man moppar eller dammsuger. Om du är intresserad av att införskaffa en städmaskin kan du läsa mer.

Städar du regelbundet större lokaler kan det till och med vara läge att fundera på att köpa hem städmaskiner. Vad det kostar att köpa in dessa varierar en hel del. Förslagsvis kan det vara bra att kolla upp priserna och fundera på hur mycket man faktiskt behöver städa för att se om det blir värt det i slutändan. Faktorer som hälsan kan givetvis påverka detta. Har man väldigt ont i ryggen och inte kan böja sig, ja då kanske man behöver städmaskiner för att kunna ta hand om huset eller lokalen på ett bra sätt.

Rätt medel till rätt ytor

Att ha rätt medel till rätt ytor är viktigt. På marknaden finns visserligen en hel del universalmedel som sägs fungera till i princip alla ytor. När det kommer till mer känsliga ytor, så som fönster till exempel, bör man dock använda ett medel avsett endast för det.

Universalmedel, även om de kan vara bekväma att använda, fungerar inte till allt helt enkelt. Förutom fönster, är det bra att även ha särskilda medel till exempelvis spis och badrum.

16 Jul 2017