Tänk på det här vid nästa biltvätt

Brukar du sköta din biltvätt på egen hand? Du är givetvis inte ensam om detta. Dock är det kanske vanligare i större städer som Stockholm och Göteborg att man åker till en mack eller liknande ställe som erbjuder biltvätt. Detta eftersom man ofta inte har samma möjligheter och utrymme till att tvätta bilen själv. Många i Stockholm har till exempel inte eget garage eller privat parkeringsplats, vilket gör det lite krångligare att göra en biltvätt på egen hand. Du som ändå tvättar bilen själv kan ha vissa saker i åtanke för att tvätten ska bli lika bra – eller till och med bättre – än om du kör in i en automatisk biltvätt.

Använd en tandborste för detaljerna

Vanligtvis använder man en högtryckstvätt när man gör sin biltvätt själv. När det gäller detaljer bör man dock vara mycket försiktig. Eftersom vattenstrålen är kraftfull finns en betydande risk att man fläker upp lack (om det finns skada från stenskott, till exempel) eller att man på annat sätt förstör sköra detaljer. Med det sagt vill man fortfarande få hela bilen skinande ren, och just därför är det väldigt smidigt att använda sig av en tandborste.

Det går också att använda en mjuk diskborste, för att till exempel rengöra fälgarna. Tar man dessa mjuka borstar och försiktigt skrubbar för hand, blir det betydligt skonsammare än att använda sig av högtryckstvätt. En högtryckstvätt är inte något som bör glömmas bort – men till de finare delarna av bilen är det bättre att rengöra för hand.

Använd rätt produkter

Oavsett om man bor på Västkusten, i Stockholm eller i landets nordligaste delar krävs rätt produkter för rätt klimat och ändamål. Att bara ta rengöringsmedel och svampar man hittar i köket kan leda till fläckar och repad lack – oavsett om man bor i Stockholm eller Kiruna. Om du är osäker på vad du ska använda just för din bil, kan du fråga din bilhandlare, mackägare eller helt enkelt personalen i den affär du köper dina bilprodukter i, om vad som passar bäst.

Det bästa är dock att fråga en bilrekondare, som är expert på området. Om du ska ta kontakt med en bilrekondare kan du höra med vänner och bekanta om vilken som är bäst. Det här är särskilt aktuellt om du kör en äldre eller en fin bil som du är riktigt rädd om. Med det sagt förtjänar givetvis alla bilar god vård och omsorg.

30 Sep 2017