Städa rätt och städa regelbundet!

Det enda rätta man kan säga om hemstädning är att den ska göras med jämna mellanrum. Har man en bostad mår man själv – och bostaden – bra av att ha en städning, helst varje vecka. Som människor är vi skapta för att ha ordning omkring oss. Om inte annat så för att ordningen hjälper oss att hålla rent. Vi omger oss av miljontals bakterier.

De flesta är goda, eller helt ofarliga bakterier. De hjälper oss med att bryta ned näringen vi får i oss via maten. De hjälper oss med mycket annat, men det finns även dåliga och skadliga bakterier som gör oss sjuka. Har man ordning i sitt hem, ser man var smutsen finns. I smutsen gömmer sig många bakterier som kan göra oss sjuka. Det är därför som vi ska städa i våra hem, för att inte drabbas av skadliga bakterier som kan göra oss sjuka.

Kök och badrum är viktigast

Att hålla rent i kök och badrum är de viktigaste rummen i ett hem. Det är också där som de flesta bakterier håller till. I köket är det viktigt att hålla rent för att vi inte ska få i oss skadliga bakterier. I badrummet behöver vi hålla rent för att inte bakterier ska sprida sig till andra som använder badrummet. Där gäller det, liksom i kök att vara noggranna med vrår, att smutsen på golv, lister och lampor och skåp hålls rena. 

Så här gör du för att hålla rent i köket:

Torka först rent i alla köksskåpsdörrar. Torka med en ren, fuktad trasa, som du har droppat diskmedel på. Torka överallt. Torka på ovansidan av köksfläkten, på hyllor i köket, och torka även av kökslampan. Torka alla vitvaror i köket, som kyl, frys och diskmaskin. Torka sedan av fönsterbänk, vattna blommorna medan du ändå flyttar på dem du har i fönstret, om du har några.

Byt trasa och använd en trasa som du torkar bort smulor med och som du använder till disk- och arbetsbänk. Droppa även nu några droppar diskmedel. Torka nu av diskställ, diskbänk och på arbetsbänk.

Dammsug hela köksgolvet. Ta sedan med en våt mopp och moppa golvet efteråt. Torka även av golvlister. Töm soporna och du är klar med köket.

Så här gör du rent i badrum:

Börja med att ta en ren och tom spray-flaska och blanda rengöringsmedel och vatten i den. Spruta sedan med flaskan på handfat, på toalettringens alla olika delar. Häll toalettrengöringsmedel i toalettstolen. Låt verka några minuter innan du fortsätter.

Spruta fönsterputs på badrumsspegeln och torka med en mjuk svamp. Torka torrt med en fönsterraka. Nu kan du ta en ren trasa och torka bort allt smuts på handfat och blandare. Ta en annan trasa och torka rent på toalettringens alla delar. Ta en toalettborste och rengör toalettstolen inuti. Spola toaletten. Fäll ner toalettringen, och torka rent tunnor toalettstolen och under den.

Dammsug golvet. Ta sedan logg golvbrunnen. Rengör alla golvbrunnens delar. Moppa sedan golvet. Var extra noga med utrymmet bakom rör. Klart! 

Känner du att det där vill du inte göra, anlita en hemstädning i stället.

10 May 2018