Städa det på höjden först

Om man ser till ett vanligt misstag som sker då gemene man ska städa så handlar det om att denne börjar i fel ände. Av förklarliga skäl så städar man det man själv ser - och som gästerna tittar på - mer noggrant. Golvet är en yta som ofta får väldigt mycket fokus. Det är bra; ett rent golv ger ett bättre intryck och då städningen i fråga även handlar om att minska slitaget så finns ytterligare en fördel.

Men, det var det här med fel ände. Vad många verkar glömma i sin iver att få ett rent golv är att man ofta skapar ett dubbeljobb för sig själv. Man dammsuger och torkar golven först, därefter så börjar man dammtorka och i övrigt städa av hyllor och byråer. Detta gör att all smuts och allt damm faller nedåt och att således golven blir lika smutsiga direkt. Att börja städningen på höjden sparar tid och det är en sak som vi verkligen kan tipsa om.

Om man nu överhuvudtaget städar det som finns på höjden. Tyvärr är det många som glömmer/struntar i detta. Prova hur det ser ut hemma hos dig genom att ta fram en valfri bok ur den öppna bokhyllan och dra med fingret över ovansidan. Testa genom att ställa dig på en pall och inspektera dammet på lamporna. Smutsigt, inte sant?

Totalt onödigt och dessutom förfulande. Inte enbart sett till att en lampa är dammig och smutsig - dammet och smutset ger nämligen ett grumligare ljus som påverkar hela intrycket. Det är något som många inte alls tänker på.

Lämna in din kristallkrona för rengöring

Kan man då städa exempelvis en kristallkrona på ett bra sätt - trots att den är tung, trots att den har väldigt många prismor, trots att den är ömtålig och trots att den har delar som är svåråtkomliga?

Ja, och nej. Just en kristallkrona är speciell sett till allt detta. Allt beror på vilken storlek det handlar om. har du en mindre kristallkrona så kan du - försiktigt - ta ner den och rengöra den med hjälp av en putsduk samt lite mildare rengöringsmedel. Vissa väljer även att ta bort prismorna del för del och handdiska dessa. Den metoden är vansklig sett till att man måste veta exakt hur varje prisma sitter. Ett tips är att fotografera innan.

Ett bättre tips är dock att ta hjälp. de flesta återförsäljare av kristallkronor erbjuder även service och rengöring. Äger du en kristallkrona så skulle vi rekommendera dig att lämna in denna för rengöring kanske vartannat år - då rengörs allt; alla delar och alla prismor - och däremellan dammtorka och putsa med hjälp av torkduk.

Att vi nämner just en kristallkrona vid städning är att just den ljuskällan påverkas som mest av smuts. En prisma som är smutsig ger ett sämre, tristare sken än vad en rengjord sådan gör. Det påverkar hela ljuset i bostaden negativt.

7 Apr 2018