Så städar du på rätt sätt

Kan man städa på fel sätt? Ja, frågar du någon som städar på heltid, kan man göra på både rätt och fel sätt. Många som städar professionellt dömer helt och hållet ut dammsugaren. Ofta menar de att när den suger upp damm, släpper den ut lika mycket som den väl suger in. Då menar de att det är bättre att bara torka upp dammet direkt från golvet i stället. Sett till dammängden, har de förmodligen rätt i att strunta i dammsugaren. Städar man ofta kan man faktiskt ställa dammsugaren åt sidan, och torka golvet med en mopp. Det är sådana som de professionella städare använder. Då sprutar de på rengöringsmedel direkt på moppen och sedan för moppen fram och tillbaka över golvet, ungefär som när man sopar golvet.

När det kommer till att damma på bokhyllor, lampor och bredvid TV-utrustningar och datorer, är en dammvippa det bästa. Den statiska elektricitet som dessa dammvippor utstrålar drar till sig dammet. Däremot bör du efter varje drag med dammvippan, slå av dammet utomhus för att inte allt damm inte bara virvlar ut i inomhusluften. Annars kan man ta en vanlig trasa som man fuktar lite lätt och torka av dator, TV och annan elektrisk utrustning man kan hemma.

Sedan är det bara att fortsätta torka rent med fuktig trasa av alla prydnadsföremål och möbler. I köket är det viktigt att torka av arbete- och diskbänk, och rengöra diskhon och slänga soporna.

Rensa ut all gammal mat ur kyl och frys

Det är också viktigt i en veckostädning att rensa ut gammal mat i kylskåp och frys, och sedan torka rent på hyllor och i lådor. Frysen är viktig att tömma regelbundet och låta frosta av den samtidigt som man torkar rent inuti. På så sätt håller man nere kostnaderna för att kyla ner både kyl och frys. När det kommer till fönster, är det viktigt, förutom att rengöra själva glaset i fönstret att även torka av karmar, bågar och fönsterblecken. Det kommer in mycket sot genom dem om man inte håller rent där. Dessutom håller fönstren längre om de är rena. Känner man att man inte orkar städa lika noga varje vecka, är det viktigaste att hålla rent badrum och kök, för att inte sprida smitta till alla i familjen.

Man kan även anlita en städfirma för hemstädning

Känner man inte alls för att städa hemma, kan man med rätta anlita en städfirma som hjälper en att hålla rent i sitt hem. Då kan man dra av arbetskostnaden med RUT-avdraget. På det sättet får du bidrag till din hemstädning. En enkel sökning ger att minst ett 10-tal städföretag erbjuder hemstädning i Göteborg. Googla hemstädning i Göteborg så får du flera förslag på städfirmor som erbjuder hemstädning. Be om offert och referenser. Oftast val de veta kvadratmeter och hur ofta du önskar hemstädningen. Vill man inte ha det varje vecka, kan man prenumerera på deras tjänster en gång i månaden eller färre gånger. Allt är upp till dig som kund.

18 May 2018