Regler för rengöring

Har man samma syn på rengöring i hela landet eller skiljer det sig åt? Utför man samma typ av städning på ett företag som man gör i en bostad? Vilka verktyg och medel brukar man använda sig av?

Olika företag på olika platser i landet kan lätt få lite varierande slags företagskulturer. Man påverkas lätt av hur befolkningen agerar i stort och det sprider sig in i arbetsutövandet. Men även fast att företag kan se olika ut så brukar städningen följa samma regler i hela landet. De skillnader som finns är mer individuella än att de har med landsregionen att göra. Något som däremot på ett sätt har med rengöring att göra är hur man hanterar avfall. Och det skiljer sig mellan län och landsdelar. Det som ses som brännbart på en plats i landet kan räknas som något helt annat på en annan plats. Om till exempel en städfirma i Göteborg börjar göra reklam för att man städar på ett visst sätt med ett visst medel så kan även andra i området ta efter. Det handlar ju om att inte tappa marknadsandelar utan kunna fortsätta behålla sina kunder.

Här är inte där

När man städar olika typer av lokaler så kan man utföra städningen på olika sätt. I en maskinhall på en industri städar man inte likadant som man gör på ett kontor. En butiksstädning brukar heller inte vara likadan som i en bostad. Man tar hänsyn till hur rent kunden vill att resultatet ska bli. Men det kan även skilja sig en hel del gällande vilka verktyg och medel som man använder sig av. I en klädesbutik får man vara mycket försiktig med dofter och medel som kan bleka tyg. På en industri kan det vara förbjudet med något som är brännbart. Och i en bostad måste man respektera stängda dörrar.

Sopa och torka

Eftersom den mesta smutsen alltid hamnar på golvet så är det också den ytan som behöver mest rengöring. Man brukar därför börja med att torka av alla ytor ovanför golvet. Sedan avslutar man med en dammsugning och våttorkning av golvet. Men beroende på ytor kan dammsugaren skilja sig åt. På större öppna ytor använder man oftast en maskin som man sitter på och som dammsuger eller endast tvättar golvet. Men en dammsugare, svabb med hink och dammtrasa är grunderna i verktyg. De medel man vanligtvis använder är för kök, badrum och golv.

24 Aug 2020