Källarstädning på ett effektivt sätt

Källarstädning på ett effektivt sätt - är det ens möjligt? Ja, det är fullt möjligt att rensa upp och få sin källare ren, fräsch och strukturerad igen; men för de allra flesta så kommer det att krävas en ganska rejäl insats rent initialt för att i framtiden kunna ha en källare som man kan använda på ett bra sätt igen.

Varför? Jo, av den enkla anledningen att källaren hos gemene man nästan alltid blir styvmoderligt behandlad. Det är i källaren man lägger ner allt som inte används, det är i källaren man slänger alla vinterkläder, skidor, sparkar, pulkor och skridskor, det är i källaren man stänger dörren och låtsas som att det regnar. Kort sagt: källaren är till för förvaring och ju längre tid som passerar – desto mindre troligt är det att man verkligen städar och rensar ut.

Därför kommer det att krävas en insats modell större då du väl sätter igång med din första källarstädning. Den kommer emellertid att bära frukt i form av att du får en ren källare som är enkel att hitta det du söker i; något som är värt lite svett, svordomar och ömma muskler för att nå.

Rengöringsmedel sprutas på tvättsvamp

Börja med att rensa ut - var osentimental

Problemet många har är att man samlar på sig prylar och saker som man sedan inte använder. Källaren blir snabbt överfull och de hyllor man en gång satt upp blir snabbt belarmade med allehanda bråte, kläder och skor. Det tar oss till den första - och största - insatsen: att rensa undan. Här är rådet att du är systematisk och fokuserar på det område du rensar.

Skapa högar där du har en hög som innebär att du sparar, en märkt med kanske spara och en som innehåller saker som du vill bli av med. Då högarna är fulla så tar du mellanhögen och rensar ur denna också. Det är nämligen troligt att det du kanske tror dig få användning för kommer att bli liggande. Hemligheten till att lyckas rensa är att vara osentimental.

Tips för roligare städning

Då det väl kommer till att städa -efter att allt är utrensat – så börjar du alltid högst upp. Det vill säga - börja med att tvätta av alla hyllor och arbeta dig ner till golvnivå. Smuts och damm åker nedåt och att då börja med att exempelvis dammsuga ger bara dubbeljobb. Gällande dammsugaren så kan du med fördel hyra en större industrimodell om du har större ytor eller väldigt hårt smutsade sådana. Den gör städningen betydligt effektivare.

Kan man då städa utan att mista förståndet och bli irriterad? Självklart. Vi ger några tips:

  • Spotify. Se till att skapa en lista på Spotify och låt den ljuda ut i källaren. Motown piggar alltid upp!
  • Loppis. Källaren och den rensning du gjort är perfekt för en liten gårdsloppis. Anordna gärna en sådan och gör städningen till en roligare - och inkomstbringande - grej. Du kan med fördel höra med grannarna också. Alla har garage/källare som behöver rensas upp. Vad sägs om att avsluta med en liten skiva där ni köper mat och dryck för de pengar som loppisen dragit in? Perfekt för grannsämjan!
  • Jobba tillsammans. Felet många gör är att man tror att ensam är stark. Gällande städning av en källare så är man starkare tillsammans. Jobbet blir roligare, det går fortare och man kan under tiden prata minnen och komma varandra närmare igen. Perfekt för småbarnsföräldrar som exempelvis rensar ur bland barnens grejer och garderober.

Önskar du få hjälp av en städfirma på Lidingö? Läs mer på: https://www.städninglidingö.nu.

11 Sep 2019