Hushållsnära tjänster och RUT

Städning av hemmet är en av de hushållsnära tjänster som fått ett rejält uppsving i och med RUT-avdraget. Men vad innebär RUT och ROT, hur gör man för att få det och vilka städtjänster utförs?

RUT-avdrag, eller rengöring – underhåll – tvätt som det betyder, är en skattelättnad som innebär att man betalar 50% av summan för städning av hemmet, eller andra hushållsnära tjänster. Sedan RUT infördes så har det blivit en kraftig ökning av kunder som bland annat vill få sina hem städade och därmed har det även blivit mer arbetstillfällen för städfirmor som utför den typen av städning. Skattelättnaden kan man få på upp till 50.000 kronor per år och person, så det blir en hel del hjälp som man kan få. Med hushållsnära tjänster menar man städning men även annat som barnpassning, trädgårdsarbete och tvätt av kläder eller annat.

Hur man söker avdrag för städning

För att man ska kunna få en skattelättnad för hushållsnära tjänster så krävs att man har skatt att dra av ifrån. I övrigt så är det den som utför tjänsten som skickar in underlaget till Skatteverket så att avdraget kan ske. När det är gjort kommer information från Skatteverket att städfirman har skickat in underlaget och hur mycket avdraget är på. Så med andra ord så behöver man inte göra någonting alls, förutom att ha skattat tillräckligt mycket för att kunna få avdraget.

Vilka städtjänster som utförs

Beslutet om vilka tjänster man vill få utförda är helt upp till det egna behovet och önskan. Det finns en lista på vad städbolaget kan utföra i hemmet, men det beror också på hur hemmet ser ut och om man vill göra något själv eller ej. Man får också bestämma hur ofta som man vill få hemmet städat och de vanligaste frekvenserna är en gång i veckan, en gång varannan vecka eller en gång i månaden. Om man kan tänka sig att sköta den löpande städningen men vill få en riktig genomgång så kan en gång i månaden räcka. Men om man känner att man inte hinner mer än det viktigaste, som att städa smulorna från bordet och diska, så kanske man vill ha varannan vecka. Och känner man att man inte ens hinner diska eller tvätta så kanske det behövs städning en gång i veckan, där städbolaget även tar på sig att diska, torka av spisen och slänga in en laddning tvätt. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.hemstädningnyköping.se

8 Jun 2020