Hur städar man efter magsjuka?

Hur städar man efter magsjuka och hur ska man göra för att slippa se att sjukdomen tar ny fart? Det är inte ovanligt att se att familjer - i synnerhet med småbarn - får magsjuka som återkommer redan efter några dagar. Vi tänkte visa på vikten av städning och hur hygienen kan förhindra fortsatt spridning.

Magsjuka kan vara den jobbigaste av de vanliga sjukdomar som drabbar gemene man. Sjukdomen - som orsakas av antingen bakterier eller av virus - brukar slå ut den som drabbas. Detta så till vida att man inte kan göra annat än att rusa till toaletten och där man inte sällan tvingas till ett sängliggande med en hink vid sängen. Magsjuka har även en förmåga att ta folk med sig i fallet.

Drabbas en drabbas alla; en magsjuka är synnerligen inkluderade och det är något som alla barnfamiljer kan relatera till. Det handlar således om en jobbig tid där man som förälder dels måste ta hand om sig själv - men där även barnen måste få den omsorg som en magsjuka kräver. Dessvärre så har barn en förmåga att drabbas mer frekvent som en följd av att de hela tiden utsätts för nya angrepp på exempelvis förskolan. Risken finns att det hela tiden bildas en ond cirkel som kan vara svår att bryta.

Att städa är en väsentlig del av att förhindra magsjuka från att spridas. Mitt uppe i ett utbrott så kan det - av förklarliga skäl - vara svårt att städa och där ligger det huvudsakliga fokuset på att, så att säga, överleva genom att vila och dricka mycket vatten. Lyckligtvis så brukar en vanlig magsjuka och symptomen efter en sådan vara över på någon dag; vilket gör det möjligt att kraftsamla och börja rota i städskåpet. För: du måste städa efter en magsjuka för att få bort alla bakterier.

Städning av toalett

Så här gör du

Börja med att sätta på dig handskar och städa därefter av alla känsliga ytor. Känsliga ytor är i det här fallet allt som du - eller någon i familjen - haft händerna på. Smittan sprids via händerna och det innebär att kranar, lysknappar, leksaker, fjärrkontroller och exempelvis knivar måste tvättas och rengöras noggrant.

Kök och toalett behöver ofta en extra omgång och vid exempelvis badrummet så kan det vara en sund idé att använda klorin. I normala fall så räcker det med svagare rengöringsmedel, men efter en magsjuka så bör du ta i med hårdhandskarna - det gör klorin till en bra lösning. Då du städar så bör du städa uppifrån och ned; från rent till smuts. Det ska du för övrigt göra jämt, detta som ett litet bonustips om städning.

Du ska även se till att tvätta alla textilier och du ska göra det i den högsta möjliga temperatur de klarar av. Sängkläder, underkläder, pyjamas, kuddar, täcken - släng in allt som kan ha blivit kontaminerat. Se även till att vädra ut rejält och var särskilt noga med att detta sker i era sovrum. Detta gör att luften åter blir ren och fräsch; magsjuka har en odör som annars gärna dröjer sig kvar.

 

Mer läsning om städning hittar du på https://www.flyttstädningnorrtälje.biz/

2 Oct 2019