Hur ofta bör man dammsuga?

Att ta hand om hemmet och hemmiljö är att ta hand om sig själv och sin egen hälsa. Hur städar du och hur stressad är du av städningen i hemmet? Har du någon gång funderat på att anlita städhjälp?

Hur ditt hem ser ut påverkar hur du mår. Är du pedanten som hela tiden plockar och fixar eller är du en kreativ själ som släpper saker för att gå vidare till nästa inspiration. Dammtorkar du varje dag eller aldrig. Vad som är rätt och fel inom hemstädning bestämmer var och en så klart helt själva, utifrån vad hen gillar och mår bra av. Även hur du använder ditt hem påverkar, så väl som hur många som bor där och vad ni gör i hemmet. Hur ofta är svårt att säga och är nog ganska individuellt men hur som helst bör du se till att städning faktiskt sker. Även det mest ordningssamma hem behöver ibland hjälp att röra om i energierna för att luften inte ska upplevas stillastående och trött.

Hur ofta ska det ske

Enklast är att tänka på vad som ska göras och utifrån hur ofta. Vad gör vi varje dag, vad städas varje vecka och vad räcker med att göra per månad eller säsong. Hur tänker du? Och hur gör du? Börja med att tänka till vad du gör varje dag (eller vill börja göra) det kan till exempel handla om att bädda sängen och torka av i köket på bänkar och plattor. Varje dag vill vi troligen plocka undan saker som ligger på golvet och kläder som missat tvättkorgen. Kanske vill du torka av tvättställ och toalett, åtminstone nästan varje dag. Hemstädning är ytterst individuellt och är du mer noggrann kanske du rent av vill torka ur duschen och sopa köksgolvet på en daglig basis lika så.

Allt vanligare att ta hjälp

I dagens samhälle då alla vuxna har arbete, minst åtta timmar om dygnet, är det svårt att hinna med. Tack vare det så kallade RUT-avdraget kan vi idag anlita städhjälp till hemmet för att minska ansvar och stress kring detta. En tumregel är ju att dammsuga minst en gång i veckan, om ni inte har husdjur förstås. Dammsugningen och mycket mer får du hjälp med om du köper in tjänsten med hemstädning. Dammtorka, tvätta fönster, svabba golv, torka ur micro och vanlig ugn, stryka kläder, torka av speglar och skura badrummet. Vad önskar och behöver just du?

19 Mar 2020