Glöm inte fasaden vid städningen

Att våren börjar närma sig med stormsteg är väldigt glädjande. Som det alltid är, men särskilt efter en så pass tuff vinter som i år. Det här innebär att det blir ljusare, att vi får emr energi och att vi, rent allmänt, blir gladare, mer öppna och trevligare mot varandra. Det innebär också att det börjar bli dags att städa bort vintern och välkomna sommaren med ett rent, inbjudande hem.

Vårt råd: glöm inte utsidan! För de flesta handlar en vårstädning om att rensa ur förråd, städa varje yta inomhus och - på sin höjd - kanske sopa av altanen. Vi anser att man ska fästa sitt fokus på det första som man ser som besökare - nämligen husets fasad. Det kanske inte behöver ske varje år, men åtminstone vartannat år så bör man se över om det finns angrepp från alger, mögel eller annan smuts.

Bor du i Stockholm så har du även ett annat problem på halsen som innebär att ditt hus - fasaden - mår bra av att rengöras. Detta i form av avgaser från bilar, bussar och annan trafik.

Hur ska man då gå tillväga vid en fasadtvätt? Det första steget är att hyra en ställning, montera denna och ställa den längs med väggen. Det finns mindre, mobila sådana som är lätta att flytta allteftersom. nästa steg är att besöka en målarbutik för att få hjälp med vilka verktyg som ska användas samt vilket typ av rengöringsmedel som kommer att passa. Verktygen går ofta att hyra.

En viktig sak dock: använd inte högtryckstvätt. Den kommer att få färgen att lossna och tvinga dig till en snabbare ommålning än vad du beräknat. En vanlig tvätt däremot - den kommer att ge färgen längre livslängd och det är också därför detta projekt ska göras (utöver att du får ett vackrare hus förstås).

Rengör dina markiser i Stockholm

Många husägare har idag markiser i Stockholm som ska sättas upp i samband med vårens ankomst. Dessa bör du också se till att rengöra. Markiser håller längre med rätt skötsel och - på samma sätt som gällande fasaden - så blir också markiser vackrare, mer inbjudande och lyxigare om de är grundligt rengjorda.

Frågan är bara - hur ska man rengöra markiser? Du kan vara lugn sett till att det inte handlar om något större projekt. Vi tänkte rada upp hur du ska tillväga om du ska rengöra dina markiser innan du sätter dem på plats på huset i Stockholm:

    1. Börja med stativet. Här kan du ofta använda dig av vatten och vanligt rengöringsmedel - typ diskmedel. Använd en diskborste och se till att gnugga ordentligt.
    2. I och med att de flesta markiser är tillverkade i akrylfiberduk och dessutom är impregnerade så går det att använda en trädgårdsslang - återigen: ingen högtryckstvätt - och spola bort all skräp som kan ha fastnat. Sitter dina markiser på plats året om så kan du plocka ner dem och spola bort kvistar, kottar och annan smuts. Se till att tyget är blött och häll på lite diskmedel. Ta sedan en skurborste och sätt igång för att få bort alla avgaser och annan typ av smuts som förfular dina markiser.

Är dina markiser trasiga så är rådet att du lämnar in dem för reparation hos en återförsäljare. Det är svårt att laga en större reva på egen hand.

25 Mar 2018