Försvarsadvokat för din städfirma i Stockholm?

Rut-avdraget har gjort hushållsnära tjänster betydligt billigare för privatpersoner. Det har blivit en slags ventil för att klara av vardagen. Särskilt tydligt blir detta i större städer som Stockholm där man ser att fler familjer dels väljer att använda sitt Rut-avdraget i en större utsträckning och där man dels också använder det på ungefär samma sätt; något som nästan uteslutande handlar om att man anlitar en städfirma för hemstädning. Hemstädning som sker enligt abonnemang och där företaget på ett givet datum och under en given tid infinner sig för att städa valda delar av huset.

Hemstädning underlättar och minskar stressen - ett bra sätt att få vardagen att gå ihop och för att få de små pusselbitarna i livspusslet att få mjukare kanter och bättre passform. Med Rut-avdraget så kan man - med ett årligt tak på 25.00 kronor per person - dra av halva kostnaden för arbetet. Det talar sitt tydliga språk varför det blivit populärt med exempelvis nämnda hemstädning i Stockholm.

Flyttstädning skapar problem och ökar behovet av en försvarsadvokat

En annan hushållsnära tjänst som ofta används i Stockholm är tyvärr lite mer konfliktfylld och där man kan se att många städföretag tvingas anlita en försvarsadvokat för att få rätt i tvisten i fråga. Detta gäller flyttstädning. I och med att Stockholm är den stad där flest flyttar sker så är det också den stad där man flyttstädar mest frekvent. Det måste man göra och många väljer den professionella hjälpen. Man betalar, helt enkelt, för en städfirma, låter denna sköta flyttstädningen och har i och med detta också ryggen fri gentemot köparen av bostaden.

Eller? Nej, det som visat sig är att många köpare är missnöjda med den utförda flyttstädningen och således så skickar de krav på ersättning till säljaren. Det har man rätt till: har en flyttstädning utförts på ett undermåligt sätt så ska detta åtgärdas. Om det sedan handlar om en omstädning eller om att säljaren lämnar en ekonomisk ersättning är i sammanhanget ointressant.

Det är det däremot inte om säljaren anlitat en städfirma som i sin tur hävdar att jobbet är korrekt gjort och som vägrar att vare sig städa om- eller lämna tillbaka pengarna man fått.

Vem har rätt och vem har fel?

Svårlöst? Minst sagt, och därav behovet av en försvarsadvokat. Vem som har rätt och vem som har fel får vinna laga kraft, men klart står åtminstone följande: i vissa fall så är felet de luddiga regler som omgärdar en flyttstädning. Det finns inga tydliga lagar som verkligen gäller om vad som ska ingå i en flyttstädning.

Förenklat så kan man säga att en väl nitisk och pedantisk köpare kan hävda undermålig städning oavsett hur rent det är. Samtidigt kan en städfirma hävda att städningen är utförd enligt konstens alla regler och efter överenskommelse. Mitt emellan allt detta står en säljare och försöker medla och slippa betala extra för en tjänst som han redan köpt sig fri ifrån. Inte helt lätt, eller hur?

Anlita rätt städföretag och betala i efterhand

Två saker kan förhindra konflikter och behovet av att som städföretag tvingas anlita en försvarsadvokat. Båda dessa ligger hos säljaren. Det första handlar om att välja rätt städfirma. Lägg ner tid på att undersöka, ta in flera offerter och ring en massa referenser. Det ger en bättre bild och mer kött på benen då du väl ska välja.

Det andra tipset är att du betalar i efterskott och aldrig innan. Då köparen gett dig och din flyttstädning tummen upp så betalar du städföretag. Innan dess så fryser du fakturan. Det ger dig ett bättre förhandlingsläge och kan “tvinga” städföretaget att städa om. Förutsatt att de gjort ett dåligt jobb vill säga.

På sidan http://www.försvarsadvokatstockholm.biz hittar du advokater som arbetat med ett flertal ärenden av denna sort.

23 Sep 2018