Detta gäller vid Rut-avdrag

Vet du vad som gälelr vid Rut-avdrag? Många tänker att de har hyfsat koll på vad som gäller och att det nog löser sig när man ansöker om Rut-avdrag, men det är ändå att bättre att verkligen veta hur Rut-reglerna fungerar och vad som gäller. Här går vi igenom det viktitgaste som du som kund bör tänka på.

Om du anlitar både Rot och Rut

Är det så att du både anlitar hantverkare för renoveringar hemma hos dig, och hemstädning, flyttstädning eller storstädning hemma hos dig, får du gemensamt för både Rut och Rot endast dra av för högst 50.000 kronor per år. Dessutom för att få göra Rot-avdrag måste du äga din bostad där renoveringen, till- eller utbyggnadens äger rum. Men det gäller inte när det kommer till Rut-avdraget. Där reäcker det med att du eller någon av dina föräldrar anävdner fastigheten helt eller delvis som sin bostad.

Måste vara över 18 år för både Rot och Rut

Det är även så att du bör vara över 18 år för att kunna dra av på din skatt om du ansöker om att få göra en skattereduktion för Rot- eller Rut-avdraget. Är du dessutom över 65 år, får du göra som mest Rut-avdrag på 50.000 kronor, men nedast hälften av det om du är under 65 år. Dessutom, för att du ska få göra avdraget är det viktigt att det är du som betalar för arbetet. Sedan är det även viktigt att du bor i Sverige och betalar över hälften av din skatt till svenska staten.

Hemstädning seglat upp som mest populär tjänst

Det är hemstädningen som har seglat upp som den mest populära tjänsten. Bara under 2017 drog vi skattebetalare av för en miljard (!) kronor och den största delen handlade om Rut-avdrag för hemstädning, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är inte så konstigt att det är just hemstädningen som har blivit så populär. Medelsvensken hinner inte riktigt med att hålla det rent och städat hemma. De flesta män och kvinnor arbetar heltid för att få en ekonomi som försörjer en familj med barn. Dessutom har vi en sådan arbetarkultur i Sverige, där båda föräldrar väljer att arbeta, då det ofta definierar oss som människor i vår svenska kultur.

När båda arbetar hinner ingen städa hemma

Det gör att ingen arbetar hemma (obetalt) och då hinner man inte riktigt med det arbetet som ändå behväer ske hemma; städning, tvättning, matlagning, ta hand om barnen och allt som hör en familj till. Att anlita en städfirma för sin hemstädning är bäst om man kan få en stäfirma som arbetar nära ens hem, som till exempel i Nacka, utanför Stockholm. Här kan du läsa om den sådan som utför hemstädning i Nacka.

12 Dec 2018