Använd bara miljövänliga rengöringsmedel!

Denna sommar har verkligen satt fingret på en känslig sak, som vi alla mer eller mindre ogärna vill tänka på; miljöförstöring och den påverkan som vi människor har på naturen. Miljöforskarna har gapat om detta i mer än 30 år. De hade helst velat att vi hade ändrat levnadsvanor i går. Det har vi inte gjort. Den varma och torra sommar när landet har brunnit, plus flera andra länder som har kämpat med bränder på grund av det torra vädret, har aktualiserat frågan om väderförändringar. Vad ska ske i framtiden? Kommer somrarna vara liknande i framtiden? Hur blir det för våra barn och barnbarn? Finns det något som vi kan göra som förändrar det hela? Kan vi fortfarande rädda miljön?

Välj bara miljövänliga produkter

Egentligen spelar det ingen roll, vad det är som orsakar klimatförändringar. Vi bör ändå se till att vi inte påverkar klimatet på fel sätt. Vi ska ändå hålla naturen så ren vi bara kan. Redan nu har vi ju sett de enormt stora plastöar som flyter omkring i Atlanten. Den mesta plasten som vi ser som inte kan brytas ner, kommer från de neskräpningar som vi människor gör på stränderna. När havet sköljer över stränderna, som vi har smutsat ner, tar havsvågorna med sig skräpet ut till havs. På samma sätt är det med allt det avlopp som vi gör oss av med från alla våra hushåll.

Flera miljoner hushåll häller ut kemikalier i avlopp

Om ETT hushåll använde sig av starka kemikalier, avgör det inte vattnets kemiska sammansättning, men 5-6 miljoner hushåll som alla använder starka kemikalier får förödande konsekvenser för miljön. Vi har snart inga fiskar längre som tål alla kemiska tillsatser som åker ut i våra vattendrag. Torskar och strömming håller på att ta slut. Och om det inte har att göra med kemikalierna som slängs ut med avloppet, ja, då är det väl tomten som ser till att fiskarna dör ut. Eller – hur är det? Tror vi på tomten längre?

Välj städbolag som använder miljövänliga rengöringsmedel

Därför anser vi att när det kommer till val av alla slags olika produkter och tjänster, gäller det att välja det miljövänliga alternativet. Städbranschen har verkligen vuxit enormt de senaste åren, sedan möjligheten till Rut-avdrag infördes. 17.000 nya heltidstjänster och miljarder med kronor som omsätts i denna bransch. Vi som konsumenter kan påverka hur städbranschen agerar om vi väljer bort alla städbolag som inte använder sig av miljövänliga rengöringsmedel. Läs om ett städbolag som till exempel erbjuder trappstädning i Stockholm och som använder sig av miljövänliga produkter på: stockholmtrappstädning.se.

19 Aug 2018