Ångtvätt av matta - fungerar det?

Att tvätta med hjälp av ånga har blivit allt mer populärt, men fungerar det överallt - kan man exempelvis genomföra en ångtvätt av en matta med ett tillfredsställande resultat?

Ånga som hjälp vid rengöring, tvätt och städning har seglat upp som det självklara valet hos många familjer. Det är också lätt att förstå varför då det dels blir rent och då det dels även kommer med andra fördelar där du exempelvis inte behöver använda någon muskelkraft eller några dyra - giftiga, i många fall - rengöringsmedel. Grundprincipen är att den heta ångan löser upp all smuts och att det därefter bara är att torka av ytan som rengjorts.

Normalt så köper man en ångtvätt och den utgör själva basen; denna kompletteras sedan med olika munstycken och där varje ett av dessa fungerar olika bra på olika ytor, områden och material. Gällande detta kan vi säga att en ångtvätt kommer med en relativt hög initial kostnad, men att den sedan - vid rätt skötsel - betalar av sig i det långa loppet.

Ångtvätt av matta då? Ja, tvätt av mattor är något som vi alla brottats med. En fläck på en vit matta kan innebära katastrof, damm som drar in förfular intrycket i ett helt rum och själva tvättningen är både tung, tar tid och är allmänt bökig. Om man inte väljer ångtvätt vill säga. För, ångtvätt av matta är verkligen något som rekommenderas och gör du ett tillval i form av ett textilmunstycke så kommer du att få bort i stort sett vilken fläck som helst - till minimal ansträngning.

Vattendroppar i närbild

Kan man tvätta en heltäckningsmatta?

Heltäckningsmattan är - till mångas förtret - på väg tillbaka. Det man förknippar med en heltäckningsmatta är att den ofta blir smutsig, att saker fastnar på den och att den - efter en viss tid - ger ett allmänt sunkigt intryck. Det har skett en uppdatering. Dagens heltäckningsmattor är av bättre kvalitet och de för med sig större fördelar - sköna att gå på, ger ett hemtrevligt intryck och dämpar ljud.

En bra lösning, men hur är det med tvätten? Det går förvisso utmärkt att använda en ångtvätt med textilmunstycke även på en heltäckningsmatta. Men, då det handlar om en större yta så skulle vi istället rekommendera en renodlad mattvätt. En sådan går det att hyra och kostnaden är i sammanhanget blygsam.

En mattvätt gör rent och den gör det på djupet. Det innebär att även en hårt smutsad heltäckningsmatta går att rädda och att det således idag inte finns någon anledning till att inte hoppa på denna nygamla trend. Heltäckningsmattan har tydliga fördelar!

Tvätta matta med ångtvätt och slipp bekymmer

Sammanfattningsvis: att tvätta matta med ångtvätt kommer att spara dig en massa bekymmer, tid och pengar. Genom denna metod så slipper du släpa dina mattor till olika kemtvättar, du slipper ta dem till exempelvis en sjö, du slipper ligga på alla fyra och gnugga dig fördärvad och du slipper - hemska tanke - använda ditt eget badkar för att blöta upp mattan.

Kort sagt: näst efter tvättning på en renodlad tvättinrättning och tvättning med hjälp av en hyrd mattvätt så är ångtvätt det bästa alternativet för att få rena mattor. Det är väl värt en investering då användningsområdena sträcker sig långt bortom att bara rengöra textilier. Med en ångtvätt kan golv, väggar, klinkers, köksfläkt och fönster bli skinande rena igen. Utan någon större ansträngning dessutom.

Mer om städning på https://www.hemstädningupplandsväsby.se.

23 Sep 2019