Blogg

Städa det på höjden först

7 apr 2018

Om man ser till ett vanligt misstag som sker då gemene man ska städa så handlar det om att denne börjar i fel ände. Av förklarliga skäl så städar man det man själv ser - och som gästerna tittar på - mer noggrant. Golvet är en yta som ofta får väldigt mycket fokus. Det är bra; ett rent golv ger ett bättre intryck och då städningen i fråga även handlar om att minska slitaget så finns ytterligare en fördel.

Men, det var det här med fel ände. Vad många verkar glömma i sin iver att få ett rent golv är att man ofta skapar ett dubbeljobb för sig själv. Man dammsuger och torkar golven först, därefter så börjar man dammtorka och i övrigt städa av hyllor och byråer. Detta gör att all smuts och allt damm faller nedåt och att således golven blir lika smutsiga direkt. Att börja städningen på höjden sparar tid och det är en sak som vi verkligen kan tipsa om.

Om man nu överhuvudtaget städar det som finns på höjden. Tyvärr är det många som glömmer/struntar i detta. Prova hur det ser ut hemma hos dig genom att ta fram en valfri bok ur den öppna bokhyllan och dra med fingret över ovansidan. Testa genom att ställa dig på en pall och inspektera dammet på lamporna. Smutsigt, inte sant?

Totalt onödigt och dessutom förfulande. Inte enbart sett till att en lampa är dammig och smutsig - dammet och smutset ger nämligen ett grumligare ljus som påverkar hela intrycket. Det är något som många inte alls tänker på.

Lämna in din kristallkrona för rengöring

Kan man då städa exempelvis en kristallkrona på ett bra sätt - trots att den är tung, trots att den har väldigt många prismor, trots att den är ömtålig och trots att den har delar som är svåråtkomliga?

Ja, och nej. Just en kristallkrona är speciell sett till allt detta. Allt beror på vilken storlek det handlar om. har du en mindre kristallkrona så kan du - försiktigt - ta ner den och rengöra den med hjälp av en putsduk samt lite mildare rengöringsmedel. Vissa väljer även att ta bort prismorna del för del och handdiska dessa. Den metoden är vansklig sett till att man måste veta exakt hur varje prisma sitter. Ett tips är att fotografera innan.

Ett bättre tips är dock att ta hjälp. de flesta återförsäljare av kristallkronor erbjuder även service och rengöring. Äger du en kristallkrona så skulle vi rekommendera dig att lämna in denna för rengöring kanske vartannat år - då rengörs allt; alla delar och alla prismor - och däremellan dammtorka och putsa med hjälp av torkduk.

Att vi nämner just en kristallkrona vid städning är att just den ljuskällan påverkas som mest av smuts. En prisma som är smutsig ger ett sämre, tristare sken än vad en rengjord sådan gör. Det påverkar hela ljuset i bostaden negativt.

Glöm inte fasaden vid städningen

25 mar 2018

Att våren börjar närma sig med stormsteg är väldigt glädjande. Som det alltid är, men särskilt efter en så pass tuff vinter som i år. Det här innebär att det blir ljusare, att vi får emr energi och att vi, rent allmänt, blir gladare, mer öppna och trevligare mot varandra. Det innebär också att det börjar bli dags att städa bort vintern och välkomna sommaren med ett rent, inbjudande hem.

Vårt råd: glöm inte utsidan! För de flesta handlar en vårstädning om att rensa ur förråd, städa varje yta inomhus och - på sin höjd - kanske sopa av altanen. Vi anser att man ska fästa sitt fokus på det första som man ser som besökare - nämligen husets fasad. Det kanske inte behöver ske varje år, men åtminstone vartannat år så bör man se över om det finns angrepp från alger, mögel eller annan smuts.

Bor du i Stockholm så har du även ett annat problem på halsen som innebär att ditt hus - fasaden - mår bra av att rengöras. Detta i form av avgaser från bilar, bussar och annan trafik.

Hur ska man då gå tillväga vid en fasadtvätt? Det första steget är att hyra en ställning, montera denna och ställa den längs med väggen. Det finns mindre, mobila sådana som är lätta att flytta allteftersom. nästa steg är att besöka en målarbutik för att få hjälp med vilka verktyg som ska användas samt vilket typ av rengöringsmedel som kommer att passa. Verktygen går ofta att hyra.

En viktig sak dock: använd inte högtryckstvätt. Den kommer att få färgen att lossna och tvinga dig till en snabbare ommålning än vad du beräknat. En vanlig tvätt däremot - den kommer att ge färgen längre livslängd och det är också därför detta projekt ska göras (utöver att du får ett vackrare hus förstås).

Rengör dina markiser i Stockholm

Många husägare har idag markiser i Stockholm som ska sättas upp i samband med vårens ankomst. Dessa bör du också se till att rengöra. Markiser håller längre med rätt skötsel och - på samma sätt som gällande fasaden - så blir också markiser vackrare, mer inbjudande och lyxigare om de är grundligt rengjorda.

Frågan är bara - hur ska man rengöra markiser? Du kan vara lugn sett till att det inte handlar om något större projekt. Vi tänkte rada upp hur du ska tillväga om du ska rengöra dina markiser innan du sätter dem på plats på huset i Stockholm:

    1. Börja med stativet. Här kan du ofta använda dig av vatten och vanligt rengöringsmedel - typ diskmedel. Använd en diskborste och se till att gnugga ordentligt.
    2. I och med att de flesta markiser är tillverkade i akrylfiberduk och dessutom är impregnerade så går det att använda en trädgårdsslang - återigen: ingen högtryckstvätt - och spola bort all skräp som kan ha fastnat. Sitter dina markiser på plats året om så kan du plocka ner dem och spola bort kvistar, kottar och annan smuts. Se till att tyget är blött och häll på lite diskmedel. Ta sedan en skurborste och sätt igång för att få bort alla avgaser och annan typ av smuts som förfular dina markiser.

Är dina markiser trasiga så är rådet att du lämnar in dem för reparation hos en återförsäljare. Det är svårt att laga en större reva på egen hand.

Tvätta inte fönster om du har svagt hjärta!

21 mar 2018

Även om vi blir friskare och äldre med tiden finns det ändå vissa krämpor som kommer med åren. Hjärtat orkar inte pumpa lika mycket som när man är ung. Den största orsaken till hjärtstopp är fortfarande hjärt- och kärlsjukdomar. Det är inte cancer (även om det är en hemsk sjukdom) det är heller inte mord, eller olyckor. Det är ett faktum att kroppen blir gammal och hjärtat inte längre orkar slå som det gjorde när man var ung.

Då blir vissa rörelser svåra att göra, som att hålla armarna lyfta ovanför huvudet. Har man det minsta svagt hjärta avråder vi från att till exempel tvätta fönster. Det kan vara riktigt illa att göra de rörelserna.

Anlita en professionell städfirma för fönstertvätt

I så fall måste man anlita en professionell fönstertvättare. Det samma gäller att hänga upp gardiner. Har man det minste ont i hjärttrakten ska man avstå från de rörelserna. Då ska man be någon annan komma hem och göra det åt en. Som en firma som arbetar med fönsterputs i Sollentuna.

Sollentuna är en kommun i norra förorterna till Stockholm. Där bor 69.325 invånare (2014) varav 20.320 hade föredrar som båda var födda i utomlands, eller 29,3 procent av sollentunaborna. Ser man till befolkningen i Sverige, enligt SCB (statistiska centralbyrån) ser man en befolkningspyramid, som inte ser ut som en pyramid, varken rättvänd, eller felvänd, utan mer som ett stabilt torn. Med minst 3,6 miljoner barn och ungdomar och den största andelen svenskar är vuxna i arbetsför ålder; cirka 5,6 miljoner svenskar och en äldre befolkning som är i minoritet; cirka 1,5 miljon som befinner sig i pensionsåldern.

Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det en mycket bra struktur. Det innebär att med så många som kan försörja barn och ungdomar och äldre är det inte någon risk att vi inte skulle klara en försörjningsbörda. Dessutom fylls det på med många barn, som om 20 år kan försörja de många som just nu är i 50-, 60-års åldern. Det bådar gott för framtiden.

Våra äldre behöver hjälp i sina hem

Dock är behovet för dem som är äldre, att de allt mer behöver hjälp både att städa hemma hos sig. De behöver få sina fönster putsade när vårsolen lyser in och avslöjar allt damm och smuts som kan finnas. De är den generation som har arbetat för att dagens unga och vuxna har det bra. De förtjänar så rena och fina fönster de bara kan få.

Det krävs allt mer av oss i jobbet

12 mar 2018

Det är inte lätt att hinna med allt som ska göras, till exempel på jobbet har vi allt mer att göra. Vi har effektiviserat vårt arbete på jobbet så pass att var och en i Sverige producerar mer än någonsin förut i historien. Svenskt näringsliv har tittat på hur produktionsprocessen har effektiviserats och höjt vår levnadsstandard, ända sedan 1800-talet då svenska folket var ett fattigt folk. Vi har haft en lång tid av uppåtgående BNP (bruttonationalprodukt) per capita i vårt land. Vi producerar mer per person än förut. Vi ser en stadig ökning av BNP under de senaste 200 åren. 

För oss vanliga människor är det svårt att se hur samhällets ekonomi påverkar oss i vardagen, men det är ju så att det gör ju det. Det är vi, alla som arbetar, som ser till att levnadsstandarden ökar. Vi arbetar mer än förut och vi arbetar mer effektivt. Och det är vi alla som betalar med vår arbetsinsats för detta.

Båda män och kvinnor förväntas lika mycket arbeta hemma

Vi lever ju i ett ganska jämlikt samhälle, med andra ord förväntas både kvinnor och män att arbeta utom hemmet. Det är inte bara kvinnor som ska ta hand om barn, städa, tvätta, handla och laga mat. Vi ska båda göra detta för att det ska fungera. Vilket sätter en press på båda föräldrar att bidra med det som har med hemmet att göra. Det är ju trots allt inte alla hem som är jämlika, fortfarande kommer det mycket an på kvinnan i hushållet att både ta hand om barn och ansvara för det som har med hemmet att göra.

Att arbeta hemma innebär dubbeljobb

Oavsett hur man fördelar ansvaret för hemmet, blir det att båda eller endast den ena har dubbeljobb; dels det egna jobbet, plus jobbet med hemmet och barn. Då är det bra att veta att man faktiskt kan ta hjälp av en professionell städhjälp. Det kostar inte för mycket, utan kostar cirka några tusenlappar per månad om man vill ha en regelbunden städning en gång i veckan. Då får man hela hemmet städat: rengöring av allt i köket. Man får kyl och frys städade, köksskåpen rentorkade utvändigt, spisen rengjord, liksom ugn. Man får badrum städat och handfat, toalettstol och duschkabin rentorkad. Alla rum får fönsterbrädor rentorkade, liksom golv, golvlister och dörrlister rentorkade. Vill man kan man även få disken diskad och smutstvätten tvättad. Förutom detta kan man även få jobbets lokaler rengjorda, trapphus städade och mycket annat.

Lättare hålla rent med regelbunden städning

27 feb 2018

Låt oss säga det från början – det är lättare att hålla hemmet rent och städat om man städar lite grann varje dag, istället för att inte göra någonting under flera dagar, och sedan när allt ligger travat i högar, diskbänken sväller över och dammtussarna ligger i högar på golvet tar det flera timmar – kanske hela dagen – innan du är färdig. 

Gör roligare saker än städa

Att ständigt hålla rent och snyggt är lättare sagt än gjort. Kommer man hem, och man har varit hela dagen på benen, som det innebär om man jobbar inom omsorg, vården eller inom byggbranschen, då är det inte så lätt att ställa sig efter arbetsdagen och sortera tvätt, diska och torka rent i badrum när det enda man längtar efter är att få sätta sig i soffan och slöa. I sådan lägen är det skönt att veta att man alltid kan anlita en professionell hemstädning.

Bor man i någon av Sveriges större städer är det lättare att hitta en städfirma som tar sig an ens städning hemma. Bor man till exempel i Västerås, Örebro, Karlshamn och ännu mer i Stockholm, Göteborg och Malmö, har man många firmor som tar på sig hemstädning, att välja mellan. Vad är då viktigt när man väljer hemstädning? Att arbetet blir gjort och hemmet blir städat – kan man tycka. Orsaken till att vi tar upp det, är att det är inte alla städfirmor som faktiskt lyckas med det. Ibland har man hört klagomål på städfirmor som har haft så låga priser, att städningen har blivit lidande.

Välj inte billig henmstädning

Det är en väldigt märklig tankevurpa; företaget tar så lite betalt, att de tänker att kunden får vad de betalar för, vilket innebär att kunden knappt får någon städning alls. Detta är en så märklig tanke. Om städfirman tar så lite betalt, för att INTE göra jobbet, vad är då ens företagets affärsidé? Att ta så låga priser att de INTE tänker städa…? I så fall är det lika bra att rekommendera att absolut inte välja någon med låga priser, då får du ingen städning alls.

Så sammanfattningsvis; välj inte någon som tar låga priser, för då vet du att du (inte) får vad du betalar för. Har du svårt att hitta rätt städfirma, kan du alltid fråga vänner och bekanta. Får du inget napp där, kan du alltid googla hemstädning Västerås (förutsatt att det är där du bor) – du byter ut Västerås med namnet på orten där du bor. Då kan du alltid be om offert, välj då inte den billigaste (som sagt). Välj hellre någon som har garanti på sin städning = att du får det städat(!)

Vem kontaktar jag för städning i Nacka?

21 jan 2018

Är man boende i Stockholm eller i någon angränsande kommun till denna stad så vet man att det i många fall kan vara svårt att få livspusslet att gå ihop. Det som främst menas med detta handlar om att det tar för lång tid att i många fall ta sig från en plats till en annan och att exempelvis då – dagligen – ta sig från sitt hus i Nacka till sitt arbete inne i Stockholm innebär tar helt enkelt för lång tid.

Visst, man pendlar även i andra städer i Sverige men just Stockholm är extremt då antalet människor som flyttar in hela tiden når nya toppnivåer och därmed också påverkar både bil- och kommunaltrafiken i form av längre köer och annat. Att ta sig från Nacka till Stockholm kan alltså ta över en timme i rusningstrafik och detta kan då innebära att en person spenderar två timmar per dag sittande i en bil och denna tid omöjliggör då att andra saker – som exempelvis städning – kan genomföras. Just städning är den sak som man också i en allt större utsträckning använder sig av i Stockholm och med använder sig menar vi här att man lejer ut denna till ett företag. Den personen i Nacka som vi hade som exempel kan alltså – istället för att sköta sin städning själv – leja ut den till en firma som regelbundet kommer till hemmet och tar hand om denna. Detta kan alltså vara den där sista biten i livspusslet och är i många fall en absolut nödvändighet för att en familj i Stockholm ska kunna fungera. Spenderar man två timmar om dagen i en bil – ja, då förstår man också att det kan vara värt för en familj i Nacka att låta ett företag sköta sin städning.

Påverkar Rut-avdraget min städning i Nacka?

Det finns också väldigt många alternativ för denna familj i Nacka att välja bland gällande sin städning och detta beror på att det i Stockholm finns väldigt många företag som erbjuder sina tjänster inom detta område. Det är nämligen vanligt att man i Stockholm använder sig av just städning och speciellt har en uppåtgående kurva kunna ses under senare år i och med att rut-avdraget infördes. Detta rut-avdrag innebär att familjen i Nacka kan dra av sin städning som en hushållsnära tjänst i sin deklaration och därefter få tillbaka en del av summan på sin skatt. Detta är också en liten anledning till att detta avdrag har skapats – man vill helt enkelt skapa tid för exempelvis denna familj i Nacka och ge dessa en chans att umgås utan att fokus ska ligga på städning, något som ju ofta är en källa till konflikt.

RUT har blivit HUS

Dessutom – och detta är det viktigaste – skapar rut-avdraget fler jobb och ger framförallt unga, outbildade människor en chans att komma in på arbetsmarknaden. Det är också därför som många lobbar för att behålla detta avdrag och det handlar alltså inte i första hand om att en familj i Nacka är för lata för att själva ta hand om sin städning. Jobbfrågan är viktigast. Nu har man slagit ihop RUT med ROT och kallar det HUS-avdrag. Läs mer här.

Byggstädning efter avslutad byggnation

14 okt 2017

Stockholm räknas som en av Europas snabbast växande städer sett procentuellt gällande inflyttning och därmed också sett till expansion. I och med att fler personer flyttar till en stad så kommer denna också att växa till ytan – någonstans ska ju alla trots allt också bo. Det man räknar med är att Stockholm kommer att öka med närmare en halv miljon människor fram till 2030 – en väldigt stor ökning som verkligen gör nybyggnationer till ett absolut måste. Ska man klara av att en befolkning motsvarande ett Skellefteå flyttar in till Stockholm varje år så krävs det stora ansträngningar och det är också av den anledningen som man också – runt omkring och i hela Stockholm – ser att nya projekt tar fart och att nya byggnationer av fastigheter äger rum.

Något som enbart i det långa loppet är något positivt och kommer att vara till stor nytta om man tittar lite i spåkulan. Det finns även andra – utöver de hantverkare, byggnadsarbetare och entreprenörer som jobbar vid dessa projekt – som tjänar på dessa och ett bortglömt område i det sammanhanget är städbranschen.

Vid varje bygge så måste man nämligen städa – av naturliga skäl, ett bygge är en plats full av damm, full av bråte och full av smuts – och här erbjuder många städföretag således tjänsten byggstädning och har tack vare detta hittat ett lönsamt område. Med hjälp av speciella maskiner och speciella verktyg kan städföretaget på ett väldigt effektivt städa ur i en nybyggd fastighet och därmed göra inflyttningen möjlig för de personer som köpt bostaden i fråga.

Byggstädning har – kort sagt – visat sig vara den sista pricken över i:et och grädden på moset vid de nybyggnationer som man ser runt om i Stockholm. Oavsett om det handlar om en nybyggd galleria, bostäder, bibliotek eller sjukhus så är en byggstädning absolut nödvändigt att genomföra.

Löpande byggstädning är också lukrativt

Det är inte enbart vid inflyttning och vid ett avslutat projekt som en byggstädning är nödvändig i Stockholm. Ofta så sker en sådan löpande också under tiden som bygget sker – men då under ett annat namn och under andra premisser. Man brukar kalla det för etableringsstädning och det innebär att man som städfirma ombesörjer samtliga ytor som arbetarna på bygget använder sig av – omklädningsrum, kök, fikarum med mera. Denna del sker precis på samma sätt som exempelvis en vanlig kontorsstädning; man städar valda ytor under bestämda dagar/kvällar och håller på det sättet en ren, fräsch och inbjudande miljö för byggarbetarna i fråga.

Byggstädning för privatpersoner i Stockholm

I och med alla byggprojekt och Stockholms expansion så kan man även se att ett stort uppsving skett inom renoveringar utförda av privatpersoner. Man köper – kort sagt – en bostad och därefter så vill man genom en renovering sätta sin egen prägel på boendet. En renovering som därefter lämnar efter sig de vanliga spåren – färg, tejp, silikon- och fogrester samt slipdamm – och det innebär således att man också måste genomföra en byggstädning. Något som ligger inom rut-området och som därmed också är väldigt prisvärd för privatpersoner som alltså kan använda sig av professionell hjälp vid byggstädning snarare än att på egen hand sköta den.

Tänk på det här vid nästa biltvätt

30 sep 2017

Brukar du sköta din biltvätt på egen hand? Du är givetvis inte ensam om detta. Dock är det kanske vanligare i större städer som Stockholm och Göteborg att man åker till en mack eller liknande ställe som erbjuder biltvätt. Detta eftersom man ofta inte har samma möjligheter och utrymme till att tvätta bilen själv. Många i Stockholm har till exempel inte eget garage eller privat parkeringsplats, vilket gör det lite krångligare att göra en biltvätt på egen hand. Du som ändå tvättar bilen själv kan ha vissa saker i åtanke för att tvätten ska bli lika bra – eller till och med bättre – än om du kör in i en automatisk biltvätt.

Använd en tandborste för detaljerna

Vanligtvis använder man en högtryckstvätt när man gör sin biltvätt själv. När det gäller detaljer bör man dock vara mycket försiktig. Eftersom vattenstrålen är kraftfull finns en betydande risk att man fläker upp lack (om det finns skada från stenskott, till exempel) eller att man på annat sätt förstör sköra detaljer. Med det sagt vill man fortfarande få hela bilen skinande ren, och just därför är det väldigt smidigt att använda sig av en tandborste.

Det går också att använda en mjuk diskborste, för att till exempel rengöra fälgarna. Tar man dessa mjuka borstar och försiktigt skrubbar för hand, blir det betydligt skonsammare än att använda sig av högtryckstvätt. En högtryckstvätt är inte något som bör glömmas bort – men till de finare delarna av bilen är det bättre att rengöra för hand.

Använd rätt produkter

Oavsett om man bor på Västkusten, i Stockholm eller i landets nordligaste delar krävs rätt produkter för rätt klimat och ändamål. Att bara ta rengöringsmedel och svampar man hittar i köket kan leda till fläckar och repad lack – oavsett om man bor i Stockholm eller Kiruna. Om du är osäker på vad du ska använda just för din bil, kan du fråga din bilhandlare, mackägare eller helt enkelt personalen i den affär du köper dina bilprodukter i, om vad som passar bäst.

Det bästa är dock att fråga en bilrekondare, som är expert på området. Om du ska ta kontakt med en bilrekondare kan du höra med vänner och bekanta om vilken som är bäst. Det här är särskilt aktuellt om du kör en äldre eller en fin bil som du är riktigt rädd om. Med det sagt förtjänar givetvis alla bilar god vård och omsorg.

Skräddarsy din kontorsstädning i Stockholm

30 sep 2017

I och med att Stockholm är den stad i Sverige där det finns överlägset flest kontor så innebär detta också att företag som är verksamma inom exempelvis kontorsstädning också är absolut mest representerade där. I Stockholm kan man alltså – tack vare detta – få tag på relativt billig kontorsstädning genom att använda sig av konkurrenssituationen som finns där. Man kontaktar alltså de företag som finns verksamma inom kontorrstädning, tar in offerter och väljer sedan det som på bästa sätt matcher ens egen budget.

Det här är dock inte det viktigaste gällande Stockholm och kontorsstädning – nej, det bästa med denna konkurrens handlar istället om att företagen verksamma inom detta område på ett helt annat sätt tvingas anpassa sig och anstränga sig mer i jakt på fler uppdrag. I en mindre stad där det inte finns lika många företag verksamma inom kontorsstädning än vad det är i Stockholm och där man således se att villkoren ser lite annorlunda. Ska man använda sig av kontorsstädning i en mindre stad så sker denna mer på företagets villkor medan man i Stockholm själv – så att säga – kan styra och ställa litegrann. I Stockholm kan man som företagare alltså på ett annat sätt skräddarsy sitt städpaket så att det passar sina egna behov och detta alltså även till ett billigare pris.

Ställ krav på kontorsstädning i Stockholm

Som kund heter det att man alltid har rätt och detta går även att applicera till kontorsstädning. Det är dina och ditt företags behov som ska uppfyllas och här har man alltså rätt att ställa vissa krav. Först och främst ska man ju se till att det blir rent – det är ju ändå det som en kontorsstädning handlar om. Nummer två är att alla dokument och tekniska saker inte förflyttas eller förstörs då ett företag genomför en kontorsstädning – något som tyvärr inte alltid sker. En lyckad kontorsstädning i Stockholm kan sammanfattas med att man inte ser att de har varit där på något annat sätt än att det är rent och att det luktar gott inne på kontoret.

Har man en massa viktiga dokument som städats bort – ja, då bör man se sig omkring efter en annan firma för denna kontorsstädning och detta är allstå – som vi sa ovan – något som det finns gott om i Stokcholm. Du har dina rättigheter som kund och det är ändå ditt kontor det handlar om. Att tyst accepetera att en kontorsstädning genomförts på ett otillfredsställande sätt är alltså verkligen inget alternativ – du har inga skyldigheter mot detta företag i Stockholm utan kan byta om det inte sker en förbättring.

Många upplever nämligen just det sistnämnda – att man har en slags lojalitet mot den firma man anlitar och känner sig skyldiga att fullfölja avtalet man tecknat. Detta gäller ju inte om jobbet i fråga inte utförs på ett korrekt sätt och här får man alltså tuffa till sig lite som företagare i Stockholm. Det är din kontorsstädning det handlar om och denna ska vara av absolut bästa kvalitet också.

Tänk på ergonomin när du arbetar

18 sep 2017

Nästan oavsett vilket jobb man har är det bra att tänka på ergonomin. Särskilt viktigt är det i yrken som innefattar mycket fysiskt arbete, till exempel arbeten som städare eller snickare. Tar vi dessa två yrken som exempel finns idag goda hjälpmedel för att skona kroppen under arbetet. Städaren kan till exempel köra sopmaskin för att rengöra stora ytor, medan en snickares verktyg i allt högre grad utformas med tanke på kroppens bästa.

Men det är inte bara i fysiska arbeten som god ergonomi är viktigt. Även om man arbetar på kontor bör man ha rätt utrustning för att belasta kroppen så lite som möjligt. Det är ingen slump att det blir allt vanligare att se kontorsanställda stå vid sina skrivbord. Kan man variera sina positioner under arbetsdagen har man mycket att vinna.

När bör man vara särskilt vaksam?
Tydliga risker finns när arbetsuppgifterna till exempel är monotona eller tunga. En städare som kör sopmaskin löper betydligt mindre risk att få belastningsskador än en städare som rengör ett stort industrigolv för hand, till exempel. Just sopmaskiner, som nämnts tidigare här texten, är ett gott hjälpmedel i dylika situationer. I många andra fysiska yrken finns liknande maskiner som har gjort arbetet betydligt säkrare, där åkgräsklippare kan sägas vara en slags motsvarighet till sopmaskiner för trädgårdsarbetare.

Något annat som bör tas i beaktning är ljuset på arbetsplatsen. Det här är kanske inte det första man tänker på, men dåliga ljusförhållanden kan indirekt leda till onödiga belastningar på kroppen. Till exempel kan det bero på att man tvingas till dåliga arbetsställningar för att se bättre eller för att undvika mycket starkt ljus i ögonen. En lagom stark och jämn belysning på arbetsplatsen är viktigt för ergonomin på långsikt.

Vem ansvarar för arbetsmiljön?
Som förväntat är det arbetsgivaren som har det stora ansvaret för att arbetsmiljön är god. Dock är arbetstagare skyldiga att hjälpa till och att följa de säkerhetsföreskrifter som finns. Vidare bör arbetstagare också slå larm ifall den skulle upptäcka några brister eller fel i arbetsrutinerna.

Om du som arbetstagare har pratat med din chef, men problemet inte åtgärdas, så kan du kontakta ditt skyddsombud. Om det inte finns något sådant på din arbetsplats så kan du kontakta ditt fackförbund. Är du inte med i facket, kan detta eventuellt vara ett skäl att gå med.

Du som är arbetsgivare kan tala med företagshälsovården eller en arbetsmiljökonsult för att få hjälp i hur du ska bedriva ditt arbete för en förbättrad arbetsmiljö. Detta oavsett om det handlar om att köpa en sopmaskin, bättre utformade verktyg eller höj- och sänkbara skrivbord till företaget.

Hur lång tid tar en kontorsstädning att genomföra i Stockholm?

15 sep 2017

Om man ska en kontorstädning genomförd i Stockholm – eller någon annanstans i landet – så ska man veta att det tar lite tid. Naturligtvis varierar denna tid och handlar helt om vad som ska göras samt hur stort kontoret i fråga är – i ett mindre tar ju en kontorsstädning kortare tid och vice versa, det är ju ganska självklart. Dock så ska man veta att en kontorsstädning i Stockholm inte på något sätt stjäl tid eller koncentration från de anställda på kontoret, detta då man ofta anlitar sin kontorsstädning till antingen kvällar eller helgen. På detta sätt så slipper de anställa som dels genomför denna kontorsstädning att störa – eller själva bli störda – och dels så påverkas alltså inte de som jobbar på kontoret i Stockholm. Just att man som företagsledare kan skräddarsy denna kontorsstädning är en viktig aspekt som gör att allt fler också använder sig av det. Genom att ha regelbunden kontorsstädning så ger man nämligen på ett lätt – och relativt billigt – sätt sina anställda en ren arbetsplats som i sin tur leder till färre sjukdomar samt ett betydligt bättre arbetsklimat.

I Stockholm är alltså kontorsstädning något som räknas som en absolut nödvändighet då man där har en större flexibilitet då det handlar om att byta jobb och då kan alltså en ren arbetsplats vara en sådan liten sak som får dem att stanna snarare än att se sig om efter något nytt. Det här är alltså ett litet exempel på hur just kontorsstädning faktiskt kan påverka och då de anställda dessutom inte blir störda av städningen i fråga – ja, då finns det ju verkligen ingen anledning till att inte prova, eller hur?

Det här gäller ju naturligtvis inte bara i just Stockholm utan är något som går att applicera till vilken stad i landet som helst där det finns kontor och således kan vara i behov av kontorsstädning i någon omfattning.

Hur ofta behöver mitt företag i Stockholm ha kontorsstädning?

Just mängden av kontorsstädning är också en intressant faktor. Ska man ha sin kontorsstädning ofta eller lite mer sällan men med större omfattning på arbetet? Här kan det vara bättre att faktiskt ha sin kontorsstädning genomförd mer frekvent och här talar vi om kanske en gång i veckan – minst. Naturligtvis påverkar även här hur stor ytan är samt hur många anställda som finns – ett större kontor i Stockholm behöver ju naturligtvis ha kontorsstädning genomförd fler gånger än vad ett litet kontor i exempelvis Sunne.

Desto fler anställda man har desto mer smuts och annat dras in och ju mer smuts som dras in – ja, desto sämre blir också arbetsklimatet och detta oavsett om det handlar om ett kontor i Stockholm eller ett kontor i Sunne. Man får här – helt enkelt – som arbetsledare ha lite känsla om hur många gånger per vecka eller månad man ska en kontorstädning genomförd, men en tumregel att följa är ju onekligen att ju renare man har det desto bättre mår också de anställda på företaget.

Korrekt kontorsstädning ställer höga krav

7 sep 2017

Miljön på en arbetsplats är definitivt en fråga som man ska ta på allvar och detta särskilt sett till hygien och städning. Kort sagt här – som företagare så ska man alltid se till att försöka ha en så bra hygien som möjligt på arbetsplatsen och detta av den enkla anledningen att det betalar sig i längden. Ser man till hur många företagare istället tänker så gör man tvärtom; man försöker spara in pengar genom att dra in kontorsstädning eller genom att aktivt söka efter den billigaste städfirman i staden där man driver sin verksamhet.

Vi kan här genom några korta punkter visa varför detta resonemang i själva verket är kontraproduktivt och vi säger att det handlar om ett kontor i Stockholm vars ledning dragit in på sin kontorsstädning.

  • Sämre stämning bland de anställda. En fräsch miljö gör att alla trivs bättre.
  • Sämre prestation. Som en följd av ovan nämnda punkt så kommer de anställda att jobba sämre. Trivs man inte så är man heller inte beredd att jobba så hårt som krävs.
  • Sjukdagar. Att baciller och bakterier trivs utmärkt i en kontorssmiljö är ett faktum och att de dessutom sprids väldigt lätt är en sak som gör att många kan bli sjuka. Att ytterligare spä på detta genom att dra in på kontorsstädning kan vara katastrofalt. Bakterier trivs ännu bättre i en smutsig miljö.

Dessa punkter tycker vi talar sitt tydliga språk och vi hävdar att många företag skulle må bra av att snarare utöka än att dra in på sin kontorsstädning eller åtminstone välja en städfirma som specialiserat sig på just detta typ av uppdrag. Just detta är viktigt. Att man väljer en städfirma som har vana av kontorsstädning ger alltid ett bättre resultat och om vi nedan radar upp ytterligare några punkter – men där dessa representerar vad man får på köpet genom att välja en erfaren städfirma för sin kontorsstädning i Stockholm:

  • Korrekt jobb. Här missas ingen yta vid en kontorsstädning och en sådan firma vet vilka områden – köket, hallen och toaletter – där ett extra fokus ska läggas.
  • Inget går sönder. Viktigt då det gäller kontorsstädning är att städfirman hela tiden vistas bland känslig teknisk utrustning och därför måste vara ytterst försiktiga – utan att det går ut över resultatet. En svår balansgång som endast är exkluderat för vissa städföretag att klara av.
  • Dina villkor. Du äger företaget och det är du som bestämmer vad som ska städas och under vilken tid. Kontorsstädning ska lämpligen utföras under kvällstid så vare sig dina anställda eller städaren under den tiden riskerar att störa varandra i sina respektive jobb.

Hemstädning i Stockholm – råd och priser

15 aug 2017

Alla hem i Sverige, och i resten av världen för den delen, behöver tas hand om och underhållas. Med detta menas renovering, utbyte av diverse saker och inte minst städning. Dock är alla personer olika. Vissa tycker om att städa och andra gör det inte. Oavsett vilken slags person det gäller, är det ibland skönt att slippa behöva tänka på just renhållningen av sitt hem. Speciellt när detta ska kombineras med hårda arbetsveckor och fullspäckade helger. Därför är det väldigt praktiskt att det finns hjälp att få med detta.

Billighetsknep

Idag finns det ett stort antal firmor och privatpersoner som bland annat utför storstädning i Stockholm och på andra större orter. Just eftersom utbudet är så stort är det även skillnad i priser, och de flesta strävar alltid efter att hålla utgifterna nere. Detta appliceras då även på städhjälp. Det finns alltid knep att förhålla sig till för att få ner priserna.

Eftersom hushållsnära tjänster oftast tar betalt per timme, blir det i regel billigare att anställa någon kontinuerligt än för enstaka arbeten. Dessutom finns det många gånger även extrapriser och rabatter att tillgå för dig som kund. Exempelvis är det ganska vanligt att företag erbjuder en gratis provstädning eller till och med en gratis storstädning varje år.

Välmående går före pris

Dock är det bra att ha ett sunt förhållningssätt till de gällande priserna. Det du betalar är pengar som ska täcka både sociala avgifter, arbetskläder och dylikt. Men pengarna ska även ge företagen en chans att betala sina anställda skäliga löner för arbetet som utförs. Därför är det bra att be om att få titta på försäkringen i företaget och se exakt vad denna innefattar.

Du som kund ska vara trygg

Det är även viktigt att se till att du som kund är trygg med företaget du anlitar för hemstädning i Stockholm. Det handlar ändå om att släppa in en främling i ditt hem. Därför är det viktigt att hamna rätt redan från början. För att göra detta finns det några punkter att se till att bocka av.

Det bästa är att välja ett företag som är etablerat på Stockholmsmarknaden sedan några år och som har goda referenser. För att se att referenserna är äkta är det smart att kontakta någon eller några av dessa och höra sig för om deras åsikter om företaget. Att se till att städfirman har persongaranti kan också vara en trygghet. Detta innebär att det är samma person som kommer utföra hemstädningen varje gång. Alltså någon som kan lära sig hur du vill ha det, men även någon som blir ett känt ansikte för dig.

Du bör även se över din egen hemförsäkring och eventuellt införskaffa ett drulleförsäkringsskydd. Endast ifall det skulle ske en olycka och något av det du äger skulle gå sönder. Det är också en fördel att vara hemma några av de första gångerna som städfirman är på plats. Både för att lära känna personen som arbetar för dig, men också för att berätta om städdetaljer och eventuella föremål som bör behandlas med extra försiktighet.

Våga klaga

Som med alla varor och tjänster en konsument betalar för, är det viktigt att kunna säga ifrån om det finns något som ogillas. Var därför inte rädd att prata med yrkespersonen som kommer hem till dig, eller med dennes företag, om arbetet som utförs inte ligger dig till belåtenhet.

Tips till städningen

16 jul 2017

Om du ska göra en storstädning, oavsett vilken typ av städning det är, finns det vissa saker man kan göra för att den ska gå lite smidigare till. En storstädning är något som kanske inte är så roligt, men som ofta känns värt mödan när det väl är gjort. Vissa väljer att anlita städhjälp med städmaskiner för att få någonting städat – medan de flesta väljer att göra det själv. Gör man det själv finns det några saker man kan tänka på för att städa som proffsen.

Planera

Att planera sin städning är viktigt. Åtminstone är det nog ingen som ångrar det i efterhand. En oplanerad städning kan medföra extra mycket jobb, vilket man gärna undviker.

Om du ska städa ett kök till exempel, bör du vänta med golven och ta dem sist. Det här är självklart för vissa att göra, men det kan vara värt att påminna om. Om du har städat golven, för att sedan ge dig på diskbänkar och bord, är det sannolikt att smuts och matrester kommer att hamna på golvet. Kanske är det till och med smutsigare efter att ha torkat borden, än vad det var innan du städade golvet första gången.

Hur stor yta ska du städa?

De flesta behöver inga särskilda redskap i sin städning. Är man dock företagare, eller har en stor lokal av någon annan anledning, kan det vara värt kostnaden att hyra in städmaskiner. Med städmaskiner kan du enkelt gå runt över ytorna och få golvet rent snabbt. En av de stora fördelarna med städmaskiner är just ergonomin – du slipper gå med böjd rygg en längre tid, såsom ofta är fallet när man moppar eller dammsuger. Om du är intresserad av att införskaffa en städmaskin kan du läsa mer.

Städar du regelbundet större lokaler kan det till och med vara läge att fundera på att köpa hem städmaskiner. Vad det kostar att köpa in dessa varierar en hel del. Förslagsvis kan det vara bra att kolla upp priserna och fundera på hur mycket man faktiskt behöver städa för att se om det blir värt det i slutändan. Faktorer som hälsan kan givetvis påverka detta. Har man väldigt ont i ryggen och inte kan böja sig, ja då kanske man behöver städmaskiner för att kunna ta hand om huset eller lokalen på ett bra sätt.

Rätt medel till rätt ytor

Att ha rätt medel till rätt ytor är viktigt. På marknaden finns visserligen en hel del universalmedel som sägs fungera till i princip alla ytor. När det kommer till mer känsliga ytor, så som fönster till exempel, bör man dock använda ett medel avsett endast för det.

Universalmedel, även om de kan vara bekväma att använda, fungerar inte till allt helt enkelt. Förutom fönster, är det bra att även ha särskilda medel till exempelvis spis och badrum.

Fönsterputs behövs i Stockholm

10 jul 2017

Stockholm är en stad under stor expansion och detta kan man främst se på hur man numera bygger husen i staden. En stad under expansion växer nämligen inte bara på bredden utan även på höjden och det är där Stockholm just nu befinner sig i sin infrastruktur. Stockholm måste alltså försöka få de nya husen i staden att bli lite högre än vad man tidigare gjort och detta för att tillfredsställa behoven hos det stora antal människor som dagligen flyttar in.

Detta är helt naturligt och något som borde ha gjorts för flera år sedan – då hade Stockholm nämligen kommit undan från en del av problem som man i dagsläget har gällande boende kontra nyinflyttade. Det är dock lätt att vara klok i efterhand och att byggnationen av högre bostäder nu är igång på allvar i Stockholm ska vi vara tacksamma för.

De här högre byggnaderna skapar dessutom fler jobb och här tänker vi inte bara på de inom byggnadssektorn. Nej, även på en lägre nivå skapar detta arbetstillfällen och här tänker vi mer på yrken som fönsterputs. I takt med att husen i Stockholm växer på höjden så frigör detta även tillfällen för just yrken som fönsterputs och detta är ju även ganska lätt att förklara. Det blir nämligen svårt och farligt för privatpersoner att utföra en fönsterputs på egen hand om man bor för högt upp och detta har alltså lett till att man i Stockholm alltså mer söker de företag som är verksamma inom detta område.

Naturligtvis är detta bra då det skapar både arbetstillfällen och minimerar riskerna för svåra fallolyckor och detta är ett sannolikt ett yrke som även i fortsättningen kommer att behövas i en allt större utsträckning. Fönsterputs och de företag som är verksamma inom detta område går alltså en väldigt ljus framtid till mötes.

Hur hittar jag fönsterputs i Stockholm?

Som boende i ett av de här högre husen i Stockholm kommer man alltså – i de allra flesta fall – att använda sig av extern hjälp för sin fönsterputs och då är frågan hur man kommer i kontakt med en firma som kan utföra detta. Här kan alltså några tips vara på sin plats. Först och främst – bor du i ett sådant högt hus i Stockholm så är också sannolikheten ganska stor att du redan gått förbi en reklamaffisch för ett företag inom fönsterputs och detta dagligen.

Det brukar nämligen vara så att de företag i Stockholm verksamma inom fönsterputs aktivt brukar söka sina kunder genom att fästa annonser på anslagstavlor i olika portar. Egentligen är det alltså bara att ringa det nummer som står skrivet på den anslagstavla i det hus där du bor.

Finns det ingen sådan – ja, då är internet ett väldigt bra verktyg om man vill ha hjälp med sin fönsterputs i Stockholm. Söker man på detta ord så får man nämligen upp de flesta företag som erbjuder sina tjänster inom just fönsterputs och då är det alltså bara att ringa det man tycker ser bäst ut. Som sagt, det finns många företag och det kommer att växa ytterligare inom denna bransch i Stockholm. Det kan vi vara säkra på.

← Äldre inlägg